23948sdkhjf

Hybrid hårdlanseras i Europa

16-21 april öppnas svängkorsen till Parismässan Intermat där utsläppskraven enligt steg IIIb och en ökad jakt på minskad dieselförbrukning lockat fram rekordmånga nyheter. Bland annat hårdsatsar Komatsu på Europa med andra generationens hybridlösning.


Petroleumprodukter är dyra och dessutom ändliga. Inte blir de mer attraktiva av att de påverkar vår miljö negativt. Än så länge är de dock nödvändiga för vårt samhälle, men i varje fall tillverkarna av entreprenadmaskiner gör vad de kan för att både minska förbrukningen och begränsa de utsläpp som alstras av maskinerna.

De skärpta kraven enligt steg IIIb har påskyndat utvecklingen även i andra avseenden och nu handlar det sällan om enstaka nyheter i maskinprogrammet. Åtskilliga tillverkare visar upp helt nya generationer och en kvalificerad gissning är att antalet nyheter på mässan kommer att slå alla tidigare rekord med råge.

Det råder dock ingen tvekan om att vissa produkter kommer att sticka ut i maskinfloran. En sådan är Komatsus hybriddrivna 21-tonsgrävare som är andra generationen av den bandgrävare som lanserades i Japan i juni 2008. Eftersom utvecklingen av ny teknik är extremt kostsam valde företaget att börja med volymmaskinerna i 20-tonsklassen. Dessutom satsades hårt på Kina som prioriterad exportmarknad. Dels fanns förväntningar om en stor efterfrågan, dels ligger marknaden nästgårds om det skulle krävas akututryckningar i händelse av att något inte fungerade som planerat.

Enligt tillverkaren finns ungefär 900 av företagets hybridmaskiner rullande i Japan, Kina och USA med en sammanlagd körtid som nu passerat en miljon timmar. Den ursprungliga PC200-8 Hybrid visades för den europeiska marknaden på Bauma för två år sedan, men nu är det dags för det egentliga avstampet med en uppgraderad modell som redan tjuvstartat något och bland annat nått norsk mark.

HB215LC-1 beskrivs som något av en kopia på standardmaskinen PC210-8 med avseende på bland annat utseende, komfort och körkänsla. Det är egentligen bara drivlinan som avviker.

Maskinen tar till vara den kinetiska energi som alstras vid inbromsning av svängrörelsen. Energin lagras i ett batteri som snabbt kan tas i anspråk av den elmotor som driver svängen och som extra tillskott när dieselmotorn behöver extra kraft i arbetsmomenten.

Enligt tillverkaren blir resultatet en genomsnittlig minskning av bränsleförbrukningen på 25 procent, med motsvarande reduktion av utsläppen.

Med vikten 21 220 kg och med en motor på 104 kW (141 hästkrafter) avses maskinen för skopor i storlekar från 0,8 till 1,05 kubikmeter.

I standardversion levereras hybridmaskinen med Komtrax-teknologi som gör det möjligt att på distans övervaka så vitt skilda funktioner som arbetade timmar, position och tid för service.

De fyra år som företaget hittills haft sina hybridgrävare på marknaden har uppenbarligen gett mersmak för redan nu aviseras teknikens intåg i såväl större grävmaskiner som i andra typer av entreprenadmaskiner.

Även Hyundai är på väg in i hybridvärlden. Efter tre års forskning vid företagets forskningsanläggning i Ulsan i Korea är tiden mogen att visa fram prototypen till en hybridgrävare som storleksmässigt ligger väldigt nära Komatsus maskin. 22-tonnaren R220LC Hybrid är bestyckad på liknande sätt med en motor på 100 kW (133 hästkrafter) och använder likartad teknik som sin japanska kollega för att generera och spara elektricitet. Även här anges bränslebesparingen till ungefär 25 procent, dessutom kopplat till ett löfte om ökad produktivitet. Än så länge återstår dock en del att göra, men ambitionen är att den färdiga produkten ska presenteras för marknaden inom några år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063