23948sdkhjf

Mer pisk för utredning

Nyss var det skånska kommuner som klagade över Trafikverkets kapacitetsutredning. Nu tar även Mälardalsrådet chansen att såga utredningen.
Den så kallade kapacitetsutredningen bär namnet ”Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder – förslag på lösningar för åren 2012-2021”. Utredningen har nyligen varit ute på remiss och den föll inte Mälardalsrådet i smaken alls.

Bakom Mälardalsrådets remissvar står bland annat länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter i östra Mellansverige, det vill säga Stockholm, Uppsala, Västmanlands, Örebro, Sörmlands och Östergötlands län.

Rådet är inte nådigt i sin kritik och uppger till exempel att man i utredningen drar slutsatsen att kapacitetsproblemen är enorma både i Stockholm och på vägar och banor nära huvudstaden, men att man baserar de förväntade behoven på sex år gamla prognoser.

– Prognoserna som använts understiger den förväntade befolkningsökningen med 700 000 invånare, vilket nästan motsvarar dagens totala folkmängd i Göteborg och Malmö – tillsammans. Befolkningen i östra Mellansverige kommer att öka betydligt mer än vad Trafikverket har prognostiserat, så beräkningarna rimmar inte alls med verkligheten, säger Anna Lundgren, generalsekreterare vid Mälardalsrådet i ett pressmeddelande.

Mälardalsrådet saknar både slutsatser och förslag på strategiska val i Trafikverkets utredning. Man anser vidare att de paket som föreslås inte löser kapacitetsproblemen i östra Mellansverige, att pendlingsproblemen kommer att fortsätta eller till och med förvärras, att Trafikverket utgått från samma ekonomiska nivå som i dag och att utredningen inte visar vare sig vilken kapacitet som behövs när storstadsregionerna växer och behovet av godstransporter ökar, eller hur man ska investera i transportsystemet för att nå klimatmålen.

Mälardalsrådet drar slutsatsen att kapacitetsutredningen inte duger ensamt som underlag för de beslut man ska ta om inriktning. En annan lärdom rådet funnit är att de väntade förändringarna i befolkning och näringsliv kommer att ställa höga krav på framtidens transportsystem och att utredningen därför bör ta hänsyn till Stockholmsregionens strategier för att möta dessa förändringar.

– Vi talar här om en kraftigt växande storstadsregion i behov av mer investeringar och nya effektiva lösningar, säger Anna Lundgren, i ett pressmeddelande.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078