23948sdkhjf

”Utan strejk är du livegen”

Strejk är ett rimligt vapen anser hälften av svararna på Leveranstidningen Entreprenads webfråga och får medhåll från två av tre uppringda tyckare. – Bra att det finns strejk, även om båda parter förlorar på det, säger Janne Svensson, arbetsledare vid Frölander Entreprenad i Härnösand.
Avtalet mellan Byggnads och BI undertecknades under strejkhot. Är strejk ett rimligt vapen vid avtalsförhandlingar? Det var frågan vi ställde på vår webb. Egert Johansson, vd för Boblant i Borgholm på Öland undrar:

– Varför ska man inte kunna protestera oavsett om det är mig själv till godo? I Sverige är vi alldeles för fogliga och finner oss i för mycket.

Företaget är kombinerat lantbruk- och entreprenadföretag med tre anställda.

– LRF är lite fega och vågar inte. Annat är det i Frankrike, där kan demonstranter tippa ett lass hirs för att understryka allvaret. Vi borde ha lite mer sådant i Sverige.

Egert Johansson påminner sig dock om att han och kollegor demonstrerat på Sergels Torg i Stockholm och byggde där upp en skog med granar för att ge eftertryck.

Ensamföretagaren Magnus Nilsson ansvarar för Barkarö Entreprenad i Västerås. Främsta uppdragsgivaren för Magnus Nilsson är U-Schakt och vanligast är jobb med husgrunder för nyproduktion.

Han invänder att strejk är jättebra för de anställda men inte för arbetsgivaren.

– Jag har den åsikten att man ska kunna resonera men har full förståelse för att stora företag har svårt för det. Gränsen för att via samtal få bra kontakt går vid max tio anställa. Jag tycker att arbetsgivaren är skyldig att prata med medarbetarna.

Företaget hade tidigare två anställda.

– Det fungerade jättebra och vi hade mycket bra kontakt. Killarna ställde alltid upp och det var aldrig något tjafs. Nu har de gått i pension.

Frölander Entreprenad har ett 70-tal anställda och 56 maskiner. Arbetsledaren Janne Svensson tycker också att det är bättre att resonera sig fram till en lösning för att undvika att strejkvapnet tillämpas men tycker att det är bra att det finns alternativ som att strejka.

– Det ska finnas att ta till om man inte kommer fram till en lösning. Annars blir anställda som livegna. Strejk gagnar dock ingen i slutändan. Företaget tappar intäkter och de anställda får aldrig tillbaka sina pengar. Båda parter förlorar men möjligheten ska finnas, säger Janne Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063