23948sdkhjf

Energivande avfallskvarn

En möjlighet att förvandla matavfall till biomassa erbjuds nu av OP System som lanserar en biopress från Doppstadt på den svenska marknaden.


I takt med att klimat- och energimål blir allt tuffare ökar intresset för att krama absolut alla tänkbara värden ur allt vi använder. En direkt följd är att det vi en gång kallade sopor plötsligt förvandlats till resurser.

Inte minst blir det allt mer intressant att använda den energi som gömmer sig i bland annat hushållens och livsmedelsbutikernas matavfall.

En ny produkt på den svenska marknaden är Doppstadts DBP 205, en hjulburen biopress som separerar organiskt matavfall från exempelvis förpackningar. Maskinens matarficka rymmer ungefär fem kubikmeter. En kraftig matarskruv med 500 millimeters diameter pressar materialet mot ett såll som bara ska släppa igenom det organiska materialet.

Maskinen kan anpassas till olika behov genom att sållen finns med hål i olika storlekar och genom att skruven kan justeras i hastighet från 17 till 26 varv per minut. Tillverkaren lovar också att exempelvis sållen kan bytas snabbt och enkelt.

Utöver den renodlade biomassan som kan användas för framställning av biogas kan även återstående fast material komma till användning, exempelvis för uppvärmning.

Maskinen väger cirka 24 ton och är byggd på ett tvåaxlat chassi, godkänt för transport i 80 km/h. Drivkälla är en Daimlermotor på 90 kW (122 hästkrafter). Längden anges till tolv meter och höjden till fyra meter. Bredden är ungefär 2,55 meter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078