23948sdkhjf

Tusen projekt om året

Schaktfritt är störningsfritt och det går att borra eller trycka sig fram nästan överallt. Det hävdar Styrud som med betongrörstryckning som det senaste tillskottet i verktygslådan nu använder sig av ett tiotal tekniker för att lägga ledningar i backen.


Partille . Styrud har borrat och tryckt sig igenom marken i snart 35 år.

1978 påbörjades verksamheten i Herrljunga på västkusten, då med inriktning mot brunnsborrning. Ett par år senare fick man korn på ledningsbyggnad, som i dag är koncernens största affärsområde.

– En kund bad oss att ”lägga ner riggen” och det gick ju bra, sedan såg vi att det fanns ett behov, berättar Rolf Borrås, marknadschef på Styrud.

Sedan dess har man specialiserat sig på att ta sig fram i marken oavsett vad hålet eller kanalen ska användas till och koncernen är i dag indelad i fyra affärsområden: ledningsbyggande, grundläggning, geoenergi och vatten samt gruvor och prospektering.

Betongtryckning är en av de färskaste metoderna i Styruds verktygslåda.

– Vi kom in på det för 2-3 år sedan när vi blev delägare i JR Rörtryckning AB, säger Tobias Wingquist, affärsområdeschef för ledningsbyggnad.

Betongrörstryckningarna som Styrud får genomförs ofta av just JR Rörtryckning. Inom affärsområdet ledningsbyggnad arbetar företaget för övrigt med sammanlagt ett tiotal tekniker.

– Vi jobbar med alla dagligen och arbetar i olika dimensioner, olika jordmaterial och med olika längder, säger Tobias Wingqvist.

Knepet är att välja rätt teknik till rätt uppdrag och han anser att företaget i dag kan erbjuda lösningar för alla tänkbara behov.

– Vi borrar inom alla applikationer vad gäller ledningar.

Styrud har kontor för ledningsbyggnad i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Malmö. Affärsområdet omsätter 180 miljoner kronor om året och har ungefär 70 anställda.

När man borrar eller trycker ner rör under marken handlar det ofta om vatten- och avlopp men Styrud och borrar ofta rör eller kanaliseringar även för el, gas, fjärrvärme, fjärrkyla etcetera.

– Vi lägger ner allt som ligger i marken, sammanfattar Tobias Wingqvist.

Han anser att de schaktfria teknikerna behövs, inte minst i stadsmiljö.

– Att arbeta schaktfritt innebär att det också blir störningsfritt, det är ett väldigt effektivt sätt att få ner grejerna i marken, det går snabbt och blir också miljövänligare eftersom man slipper använda maskiner under en lång tid. Dessutom minimerar vi transporter och masshantering.

När det gäller ledningsbyggnad utför Styrud ungefär tusen projekt om året.

– Det kan vara alltifrån små projekt för 10 000 kronor till jätteprojekt för 40 miljoner, säger Tobias Wingqvist.

Han anser att de schaktfria teknikerna fått ett stort och välförtjänt genomslag under de senaste åren.

– Ska man korsa en motorväg eller järnväg är det standard att borra eller trycka, det har blivit en vedertagen metod.
Läs även om hur brunnen bör utformas , hur JR Rörtryckning trycker rör under E45 , och hur JR Rörtryckning styr rören med en egenutvecklad pilot .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08