23948sdkhjf

Genomtänkt logistik i gruvprojekt

Det blev något av storslam för Peab när Northland Resources nyligen knöt till sig samarbetspartners inför brytningsstarten i Pajala. Peab ska både färdigställa terminalområdet vid Narviks hamn och svara för lastbilstransporterna mellan gruvan och Svappavaara.


Karl-Axel Waplan, vd för Northland Resources, fick fullt upp under några hektiska minuter när sex samarbetsavtal nyligen skulle undertecknas. Företaget kommer allt närmare den brytningsstart som planeras till slutet av året och allt fler frågetecken förvandlas till utropstecken.

Det var inte länge sedan företaget tecknade ett underhållsavtal med Metso angående den utrustning som används vid bearbetningen av berget. Nu finns också ett underhållsavtal med Pon om de 23 gigantiska gruvmaskiner från Caterpillar som börjar levereras i sommar. Därtill har avtal tecknats med de aktörer som kommer att medverka i logistikkedjan, hela vägen från gruvan i Kaunisvaara till lastningen av fartyg i Narvik.

– Vi håller fortfarande den tidplan vi satte upp när vi började planera för den nya gruvan. Vi kommer att inleda brytningen under årets sista kvartal och utskeppningen kommer att inledas första kvartalet 2013. Upptrappningen blir något försiktig, med en blygsam produktionsstart i år. Det ökar till ungefär 1,3 miljoner ton 2013 för att sedan gå på högvarv med cirka 4,6 miljoner ton redan år 2015. Så det är skönt att vi nu fått klart med logistikkedjan, säger Karl-Axel Waplan.

Inte minst för Peab blev kontraktskrivningen något av storslam.

Företaget är redan i full gång med att färdigställa själva industriområdet och jordavrymma det blivande dagbrottet vid Tapuli i Kaunisvaara.

– Sammantaget har vi sedan tidigare uppdrag för ungefär 800 miljoner kronor. Nu står det också klart att vi bygger ut Fagernesterminalen vid hamnen i Narvik för 400 miljoner kronor och svarar för transporterna av malm från gruvan de sexton milen till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara för ungefär 500 miljoner kronor per år under perioden 2013 till och med 2021, säger Peabs vd Jan Johansson.

I hamnuppdraget ingår bland annat att bygga en kaj, en uppvärmd lossningsanläggning för järnvägsvagnar, en förrådsbyggnad samt faciliteter för lastning på fartyg. Arbetet beräknas vara klart i april 2013.

– Vi räknar med att sysselsätta ungefär 120 personer som bland annat kommer att slå 14 000 meter stålpålar, gjuta kring 25 000 kubikmeter betong från vårt eget verk och använda runt 5 000 ton stålarmering, säger Jan Johansson.

Lastbilstransporterna kommer att genomföras av koncernbolaget Cliffton. Det är fortfarande oklart hur stora fordon som kommer att användas, men mycket talar för att det blir 90-tonsekipage. Tester pågår och hittills är erfarenheterna goda. Möjligen kommer det inledningsvis att handla om konventionella ekipage som lastar 60 ton, men såväl Karl-Axel Waplan som Jan Johansson är övertygade om att man får dispens för att använda 90-tonsbilar.

– Blir det 90-tonsbilar kommer vi att behöva bortåt 60 fordon och ungefär 300 förare. Det blir en förhållandevis lugn start i slutet på året, men i full drift kommer det att gå en bil var sjunde minut, dygnet runt, alla dagar i veckan. Det är Peabs överlägset största logistikentreprenad hittills, säger Jan Johansson.

Det övergripande ansvaret för hela logistikkedjan har amerikanska Savage Services Corporation som också står för järnvägstransporterna de 23 milen mellan Pitkäjärvi och Narvik. Företagets verksamhetschef och vice vd Kirk Aubry berättar att företaget har runt 2 500 anställda och erfarenhet från arbete i ungefär 60 länder. Årligen transporteras mer än 60 miljoner ton torra bulkprodukter som bara är en liten del av företagets totala transportåtaganden.

Den tredje länken i logistikkedjan är norska Grieg Logistics som svarar för arbetet i hamnterminalen i Narvik som ska klara att lasta fartyg på upp till 180 000 ton.

– Vi har planerat verksamheten tillsammans med Savage och Northland de senaste tolv månaderna. Vi räknar med lastning av ett fartyg per vecka och planerar för en lastningskapacitet på ungefär 60 000 ton per dygn med hjälp av matarband, säger företagets vd Rune Birkeland.

Ytterligare en viktig partner är Kiruna Wagon som ska leverera de 150 specialdesignade malmvagnar som kommer att trafikera malmbanan. Till det kommer en option på ytterligare 44-92 vagnar.

Leveranserna inleds i början på 2013 och rullar på fram till 5 maj 2014.

Enligt styrelseordförande Thomas Persson innebär ordern det enskilt största avtal som ett Kirunabaserat verkstadsföretag slutit utanför Malmfälten.

Banan tillåter inte högre axelvikter än 30 ton, något som ställt stora krav på vagnarnas utformning. En viktig detalj är att sänka vagnarnas egenvikt för att därmed kunna klara högre nyttolast. Lösningen är höghållfast stål, vilket gör det möjligt att lasta upp till 98 ton i varje vagn. Tanken är att sätta ihop tågsätt som är 500 meter långa.

– Vi har tidigare byggt mer än 1 000 vagnar åt LKAB och en del åt Boliden så vi har tagit fram teknik som är väl beprövad för Malmbanan, säger Thomas Persson.

Tekniken finns som grund även i de kommande vagnarna, men korgen har fått en annorlunda, rundare utformning. Anledningen är att det magnetitkoncentrat som Northland Resources använder är mycket finkornigt med 80 procent av produkten i storlekar som understiger 40 mikron. Det är ett material som inte lämpar sig för bottentömning. Därför används en korgvändande lösning där hela lastkorgen tippas 148 grader medan underredet står kvar på rälsen.

För lite drygt ett år sedan stod det klart att Pon levererar de 23 stora gruvmaskiner som behövs för att sköta verksamheten i gruvan.

– Då återstod underhållsfrågan. Nu har vi undertecknat ett fullserviceavtal som innebär att vi ger service dygnet runt för att se till att maskinerna hålls igång. Avtalet löper på fem år med option på ytterligare fem år, säger Mikael Krispinsson, försäljningschef på Pon Mining.

I åtagandet finns garantier för en hög drifttillgänglighet, vilket ska uppnås med god planering och förebyggande arbete. Bland annat ingår samtliga komponentrenoveringar under avtalstiden. Genom att planera in dessa i god tid minskar risken för oplanerade driftstopp.

– Maskinerna börjar levereras i maj och ska vara färdigmonterade i juli. I första vändan blir det truckar och en stor hjullastare plus bandschaktare och väghyvlar för bland annat vägunderhåll. Vi tillhandahåller också en av världens mest avancerade simulatorer för att i första hand kunna utbilda instruktörer på plats.

– Vi kommer att sysselsätta ungefär 40 personer på plats och har redan påbörjat både rekrytering och utbildning. Vi har kunnat låna en del kompetens från Aitik där vi har ett liknande uppdrag med samma maskinstorlekar. Vi var ett tag oroliga för rekryteringen, men det har visat sig att det finns många hemvändare som gärna återvänder när det nu erbjuds arbete.

Pon har förbundit sig att svara för utformningen av verkstadslokaler och underhållssystem. Företaget svarar också för nödvändig reservdelslogistik, bland annat ingår leverans och planering av slitgods till lastare och grävare.

– Det enda som återstår för beställaren att lösa är däcken. Det är normalt att gruvföretagen själva har kontakter med däckleverantörerna och tecknar egna leveransavtal. Northland är en ny aktör på marknaden och vi har därför kunnat hjälpa till med våra kontakter för att säkra tillgången på däck, säger Mikael Krispinsson.

Morgan Andersson

1

Än så länge är maskinerna på det gigantiska gruvområdet förhållandevis små. Men redan i sommar kommer de första kolosserna till Kaunisvaara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078