23948sdkhjf

Genomtänkt logistik i gruvprojekt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det blev något av storslam för Peab när Northland Resources nyligen knöt till sig samarbetspartners inför brytningsstarten i Pajala. Peab ska både färdigställa terminalområdet vid Narviks hamn och svara för lastbilstransporterna mellan gruvan och Svappavaara.Karl-Axel Waplan, vd för Northland Resources, fick fullt upp under några hektiska minuter när sex samarbetsavtal nyligen skulle undertecknas. Företaget kommer allt närmare den brytningsstart som planeras till slutet av året och allt fler frågetecken förvandlas till utropstecken.

Det var inte länge sedan företaget tecknade ett underhållsavtal med Metso angående den utrustning som används vid bearbetningen av berget. Nu finns också ett underhållsavtal med Pon om de 23 gigantiska gruvmaskiner från Caterpillar som börjar levereras i sommar. Därtill har avtal tecknats med de aktörer som kommer att medverka i logistikkedjan, hela vägen från gruvan i Kaunisvaara till lastningen av fartyg i Narvik.

– Vi håller fortfarande den tidplan vi satte upp när vi började planera för den nya gruvan. Vi kommer att inleda brytningen under årets sista kvartal och utskeppningen kommer att inledas första kvartalet 2013. Upptrappningen blir något försiktig, med en blygsam produktionsstart i år. Det ökar till ungefär 1,3 miljoner ton 2013 för att sedan gå på högvarv med cirka 4,6 miljoner ton redan år 2015. Så det är skönt att vi nu fått klart med logistikkedjan, säger Karl-Axel Waplan.

Inte minst för Peab blev kontraktskrivningen något av storslam.

Företaget är redan i full gång med att färdigställa själva industriområdet och jordavrymma det blivande dagbrottet vid Tapuli i Kaunisvaara.

– Sammantaget har vi sedan tidigare uppdrag för ungefär 800 miljoner kronor. Nu står det också klart att vi bygger ut Fagernesterminalen vid hamnen i Narvik för 400 miljoner kronor och svarar för transporterna av malm från gruvan de sexton milen till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara för ungefär 500 miljoner kronor per år under perioden 2013 till och med 2021, säger Peabs vd Jan Johansson.

I hamnuppdraget ingår bland annat att bygga en kaj, en uppvärmd lossningsanläggning för järnvägsvagnar, en förrådsbyggnad samt faciliteter för lastning på fartyg. Arbetet beräknas vara klart i april 2013.

– Vi räknar med att sysselsätta ungefär 120 personer som bland annat kommer att slå 14 000 meter stålpålar, gjuta kring 25 000 kubikmeter betong från vårt eget verk och använda runt 5 000 ton stålarmering, säger Jan Johansson.

Lastbilstransporterna kommer att genomföras av koncernbolaget Cliffton. Det är fortfarande oklart hur stora fordon som kommer att användas, men mycket talar för att det blir 90-tonsekipage. Tester pågår och hittills är erfarenheterna goda. Möjligen kommer det inledningsvis att handla om konventionella ekipage som lastar 60 ton, men såväl Karl-Axel Waplan som Jan Johansson är övertygade om att man får dispens för att använda 90-tonsbilar.

– Blir det 90-tonsbilar kommer vi att behöva bortåt 60 fordon och ungefär 300 förare. Det blir en förhållandevis lugn start i slutet på året, men i full drift kommer det att gå en bil var sjunde minut, dygnet runt, alla dagar i veckan. Det är Peabs överlägset största logistikentreprenad hittills, säger Jan Johansson.

Det övergripande ansvaret för hela logistikkedjan har amerikanska Savage Services Corporation som också står för järnvägstransporterna de 23 milen mellan Pitkäjärvi och Narvik. Företagets verksamhetschef och vice vd Kirk Aubry berättar att företaget har runt 2 500 anställda och erfarenhet från arbete i ungefär 60 länder. Årligen transporteras mer än 60 miljoner ton torra bulkprodukter som bara är en liten del av företagets totala transportåtaganden.

Den tredje länken i logistikkedjan är norska Grieg Logistics som svarar för arbetet i hamnterminalen i Narvik som ska klara att lasta fartyg på upp till 180 000 ton.

– Vi har planerat verksamheten tillsammans med Savage och Northland de senaste tolv månaderna. Vi räknar med lastning av ett fartyg per vecka och planerar för en lastningskapacitet på ungefär 60 000 ton per dygn med hjälp av matarband, säger företagets vd Rune Birkeland.

Ytterligare en viktig partner är Kiruna Wagon som ska leverera de 150 specialdesignade malmvagnar som kommer att trafikera malmbanan. Till det kommer en option på ytterligare 44-92 vagnar.

Leveranserna inleds i början på 2013 och rullar på fram till 5 maj 2014.

Enligt styrelseordförande Thomas Persson innebär ordern det enskilt största avtal som ett Kirunabaserat verkstadsföretag slutit utanför Malmfälten.

Banan tillåter inte högre axelvikter än 30 ton, något som ställt stora krav på vagnarnas utformning. En viktig detalj är att sänka vagnarnas egenvikt för att därmed kunna klara högre nyttolast. Lösningen är höghållfast stål, vilket gör det möjligt att lasta upp till 98 ton i varje vagn. Tanken är att sätta ihop tågsätt som är 500 meter långa.

– Vi har tidigare byggt mer än 1 000 vagnar åt LKAB och en del åt Boliden så vi har tagit fram teknik som är väl beprövad för Malmbanan, säger Thomas Persson.

Tekniken finns som grund även i de kommande vagnarna, men korgen har fått en annorlunda, rundare utformning. Anledningen är att det magnetitkoncentrat som Northland Resources använder är mycket finkornigt med 80 procent av produkten i storlekar som understiger 40 mikron. Det är ett material som inte lämpar sig för bottentömning. Därför används en korgvändande lösning där hela lastkorgen tippas 148 grader medan underredet står kvar på rälsen.

För lite drygt ett år sedan stod det klart att Pon levererar de 23 stora gruvmaskiner som behövs för att sköta verksamheten i gruvan.

– Då återstod underhållsfrågan. Nu har vi undertecknat ett fullserviceavtal som innebär att vi ger service dygnet runt för att se till att maskinerna hålls igång. Avtalet löper på fem år med option på ytterligare fem år, säger Mikael Krispinsson, försäljningschef på Pon Mining.

I åtagandet finns garantier för en hög drifttillgänglighet, vilket ska uppnås med god planering och förebyggande arbete. Bland annat ingår samtliga komponentrenoveringar under avtalstiden. Genom att planera in dessa i god tid minskar risken för oplanerade driftstopp.

– Maskinerna börjar levereras i maj och ska vara färdigmonterade i juli. I första vändan blir det truckar och en stor hjullastare plus bandschaktare och väghyvlar för bland annat vägunderhåll. Vi tillhandahåller också en av världens mest avancerade simulatorer för att i första hand kunna utbilda instruktörer på plats.

– Vi kommer att sysselsätta ungefär 40 personer på plats och har redan påbörjat både rekrytering och utbildning. Vi har kunnat låna en del kompetens från Aitik där vi har ett liknande uppdrag med samma maskinstorlekar. Vi var ett tag oroliga för rekryteringen, men det har visat sig att det finns många hemvändare som gärna återvänder när det nu erbjuds arbete.

Pon har förbundit sig att svara för utformningen av verkstadslokaler och underhållssystem. Företaget svarar också för nödvändig reservdelslogistik, bland annat ingår leverans och planering av slitgods till lastare och grävare.

– Det enda som återstår för beställaren att lösa är däcken. Det är normalt att gruvföretagen själva har kontakter med däckleverantörerna och tecknar egna leveransavtal. Northland är en ny aktör på marknaden och vi har därför kunnat hjälpa till med våra kontakter för att säkra tillgången på däck, säger Mikael Krispinsson.

Morgan Andersson

1

Än så länge är maskinerna på det gigantiska gruvområdet förhållandevis små. Men redan i sommar kommer de första kolosserna till Kaunisvaara.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Reportage
”Vi kan köra precis allt”

I Umeå är konceptet traktor-med-vagn både välkänt och eftertraktat –  en hjullastare med ett rejält släp ska lasta och lossa på ett sätt som varken lastbilar eller kranbilar klarar.

Mariestad vill begränsa strandskyddet

”Det är en fråga om överlevnad.”

Indisk däckjätte satsar i USA

Mälardalen nästa för växande rentalkoncern

Stål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner med fyra etableringar i Mälardalen.

Bauma blir ännu större

Den världsledande fackmässan utökar ytan och gör samtidigt uppdelningen i olika utställningssektorer ännu tydligare.

Småhuspriserna stiger

Småhuspriserna har gått upp i flera län, på andra ställen har de sjunkit.

Nyhetsbrev

Rätt spett och rätt fett

Brokks nya hammarserie är nu komplett – totalt åtta hammare anpassade till  företagets samtliga rivningsrobotar.

Arkiv

Örebro kommun stäms för obetalda asfaltarbeten

Domstol får ta ställning till krav på 80 miljoner kronor.

Fullt pådrag längs Göta kanal

Efter tre år med stora investeringar står Göta kanal kommande vinter inför de mest omfattande underhållsarbetena hittills.

Miljonsatsning på grönare städer

50 kommuner får dela på 135 miljoner kronor för att skapa grönare stadsmiljöer.

Hon blir ny anläggningschef på Peab

Peab ändrar i sin koncernledning och utser en ny chef för affärsområde Anläggning.

Minst 95 procents minskning utlovas

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

De vill öppna vanadingruva

200 miljoner till Göteborgskaniner

Gruvan säljs ut

Bobcats svenska lösning

Svenska Bobcat har uppdaterat sin unikt svenska hybridenhet. – Vi ligger lite före amerikanerna!

Han blir ny vd i Green Cargo

Green Cargo hämtar ny vd från DHL Express.

Nya verktyg för tung bransch

Ett värmländskt företag har tagit fram nya redskap som ska underlätta för håltagare. – Den här branschen har många jobbiga och tunga moment.

Automatisk vinkel ska spara tid

Trimbles grävsystem finns nu fullt integrerat med Rototilts tiltrotatorsystem, något som ska underlätta rejält för föraren lovar båda företagen.

Ledare: Damm kan inte viftas bort

Så länge dammig arbetsmiljö inte tas på allvar kan det vara dags att skärpa kraven.

Ingen nåd i Kaunisvaara – malmbilarna måste funka jämt

Norrbottens största åkeri? Kaunis Iron har köpt in 25 lastbilar, ett gäng 90-tonnare som har ett hårt jobb framför sig –  varje år ska två miljoner ton järnmalm köras 257 varv runt jorden.

Miljardbygge i Göteborg

Volvo personvagnars ägare Geely låter bygga ett mer än 100 000 kvadratmeter stort center på Lindholmen, en entreprenad värd mer än två miljarder kronor exklusive moms.

Hiab slutför köp av krantillverkare

Hiab har nu slutfört förvärvet av Effer, en italiensk tillverkare av främst lastbilsburna kranar.

Hårt tryck inför Bauma China

Gasdriven dammbekämpning

Maskinförmedlare stöder Mustaschkampen

Jumboplats för Jämtland

Fullt ös i Östergötland

Japaner får stororder från Boliden

Sweco pusslar i Skåne

Ramirent blir en av Veidekkes huvudleverantörer

Sorteringsgrip för minigrävare

Ekerö får ytterligare en återvinningsstation

Veidekke köper borrfirma

Många nya i Trafikutskottet

Hon ska leda Olofsfors in i en digital värld

Se alla Företagens egna nyheter

Nyanställning och digitaltjänst

Large hollow shaft encoders with Industrial Ethernet from TR Electronic

Träffa oss på KIPP Scandinavia under Elmia Subcontractor 13-16 november

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Hur dränerar du och isolerar du på rätt sätt?

Är du nästa Saltängare?

DEEP LEARNING for factory automation

EAB levererar lagerinredning och ger plats till 180.000 kartonger

Enkel datalogging från TR Electronic/Secomea

Absolutgivare med I/O Link från TR electronic

Självsugande centrifugalpump för industrier

GT Trading ökar sin närvaro på södra sidan av Stockholm.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Nytt racingfett

Läs senaste numret av tidningen stålbyggnad här

Ny gymnasieskola byggs i Göteborg

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktober

PROFIsafe SIL3 absolutgivare i standard storlek 58 mm

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

DISAB-TELLA AB stärker säljorganisationen

Intelligent Datainsamling

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktobe...

Produktnyhet: V14 - ny självrengörande elkontakt för SQ-fästen

Artificiell Intelligens för Maskin Vision

Självsugande centrifugalpump för industrier

Sänd till en kollega

0.192