23948sdkhjf

Genomtänkt logistik i gruvprojekt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det blev något av storslam för Peab när Northland Resources nyligen knöt till sig samarbetspartners inför brytningsstarten i Pajala. Peab ska både färdigställa terminalområdet vid Narviks hamn och svara för lastbilstransporterna mellan gruvan och Svappavaara.Karl-Axel Waplan, vd för Northland Resources, fick fullt upp under några hektiska minuter när sex samarbetsavtal nyligen skulle undertecknas. Företaget kommer allt närmare den brytningsstart som planeras till slutet av året och allt fler frågetecken förvandlas till utropstecken.

Det var inte länge sedan företaget tecknade ett underhållsavtal med Metso angående den utrustning som används vid bearbetningen av berget. Nu finns också ett underhållsavtal med Pon om de 23 gigantiska gruvmaskiner från Caterpillar som börjar levereras i sommar. Därtill har avtal tecknats med de aktörer som kommer att medverka i logistikkedjan, hela vägen från gruvan i Kaunisvaara till lastningen av fartyg i Narvik.

– Vi håller fortfarande den tidplan vi satte upp när vi började planera för den nya gruvan. Vi kommer att inleda brytningen under årets sista kvartal och utskeppningen kommer att inledas första kvartalet 2013. Upptrappningen blir något försiktig, med en blygsam produktionsstart i år. Det ökar till ungefär 1,3 miljoner ton 2013 för att sedan gå på högvarv med cirka 4,6 miljoner ton redan år 2015. Så det är skönt att vi nu fått klart med logistikkedjan, säger Karl-Axel Waplan.

Inte minst för Peab blev kontraktskrivningen något av storslam.

Företaget är redan i full gång med att färdigställa själva industriområdet och jordavrymma det blivande dagbrottet vid Tapuli i Kaunisvaara.

– Sammantaget har vi sedan tidigare uppdrag för ungefär 800 miljoner kronor. Nu står det också klart att vi bygger ut Fagernesterminalen vid hamnen i Narvik för 400 miljoner kronor och svarar för transporterna av malm från gruvan de sexton milen till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara för ungefär 500 miljoner kronor per år under perioden 2013 till och med 2021, säger Peabs vd Jan Johansson.

I hamnuppdraget ingår bland annat att bygga en kaj, en uppvärmd lossningsanläggning för järnvägsvagnar, en förrådsbyggnad samt faciliteter för lastning på fartyg. Arbetet beräknas vara klart i april 2013.

– Vi räknar med att sysselsätta ungefär 120 personer som bland annat kommer att slå 14 000 meter stålpålar, gjuta kring 25 000 kubikmeter betong från vårt eget verk och använda runt 5 000 ton stålarmering, säger Jan Johansson.

Lastbilstransporterna kommer att genomföras av koncernbolaget Cliffton. Det är fortfarande oklart hur stora fordon som kommer att användas, men mycket talar för att det blir 90-tonsekipage. Tester pågår och hittills är erfarenheterna goda. Möjligen kommer det inledningsvis att handla om konventionella ekipage som lastar 60 ton, men såväl Karl-Axel Waplan som Jan Johansson är övertygade om att man får dispens för att använda 90-tonsbilar.

– Blir det 90-tonsbilar kommer vi att behöva bortåt 60 fordon och ungefär 300 förare. Det blir en förhållandevis lugn start i slutet på året, men i full drift kommer det att gå en bil var sjunde minut, dygnet runt, alla dagar i veckan. Det är Peabs överlägset största logistikentreprenad hittills, säger Jan Johansson.

Det övergripande ansvaret för hela logistikkedjan har amerikanska Savage Services Corporation som också står för järnvägstransporterna de 23 milen mellan Pitkäjärvi och Narvik. Företagets verksamhetschef och vice vd Kirk Aubry berättar att företaget har runt 2 500 anställda och erfarenhet från arbete i ungefär 60 länder. Årligen transporteras mer än 60 miljoner ton torra bulkprodukter som bara är en liten del av företagets totala transportåtaganden.

Den tredje länken i logistikkedjan är norska Grieg Logistics som svarar för arbetet i hamnterminalen i Narvik som ska klara att lasta fartyg på upp till 180 000 ton.

– Vi har planerat verksamheten tillsammans med Savage och Northland de senaste tolv månaderna. Vi räknar med lastning av ett fartyg per vecka och planerar för en lastningskapacitet på ungefär 60 000 ton per dygn med hjälp av matarband, säger företagets vd Rune Birkeland.

Ytterligare en viktig partner är Kiruna Wagon som ska leverera de 150 specialdesignade malmvagnar som kommer att trafikera malmbanan. Till det kommer en option på ytterligare 44-92 vagnar.

Leveranserna inleds i början på 2013 och rullar på fram till 5 maj 2014.

Enligt styrelseordförande Thomas Persson innebär ordern det enskilt största avtal som ett Kirunabaserat verkstadsföretag slutit utanför Malmfälten.

Banan tillåter inte högre axelvikter än 30 ton, något som ställt stora krav på vagnarnas utformning. En viktig detalj är att sänka vagnarnas egenvikt för att därmed kunna klara högre nyttolast. Lösningen är höghållfast stål, vilket gör det möjligt att lasta upp till 98 ton i varje vagn. Tanken är att sätta ihop tågsätt som är 500 meter långa.

– Vi har tidigare byggt mer än 1 000 vagnar åt LKAB och en del åt Boliden så vi har tagit fram teknik som är väl beprövad för Malmbanan, säger Thomas Persson.

Tekniken finns som grund även i de kommande vagnarna, men korgen har fått en annorlunda, rundare utformning. Anledningen är att det magnetitkoncentrat som Northland Resources använder är mycket finkornigt med 80 procent av produkten i storlekar som understiger 40 mikron. Det är ett material som inte lämpar sig för bottentömning. Därför används en korgvändande lösning där hela lastkorgen tippas 148 grader medan underredet står kvar på rälsen.

För lite drygt ett år sedan stod det klart att Pon levererar de 23 stora gruvmaskiner som behövs för att sköta verksamheten i gruvan.

– Då återstod underhållsfrågan. Nu har vi undertecknat ett fullserviceavtal som innebär att vi ger service dygnet runt för att se till att maskinerna hålls igång. Avtalet löper på fem år med option på ytterligare fem år, säger Mikael Krispinsson, försäljningschef på Pon Mining.

I åtagandet finns garantier för en hög drifttillgänglighet, vilket ska uppnås med god planering och förebyggande arbete. Bland annat ingår samtliga komponentrenoveringar under avtalstiden. Genom att planera in dessa i god tid minskar risken för oplanerade driftstopp.

– Maskinerna börjar levereras i maj och ska vara färdigmonterade i juli. I första vändan blir det truckar och en stor hjullastare plus bandschaktare och väghyvlar för bland annat vägunderhåll. Vi tillhandahåller också en av världens mest avancerade simulatorer för att i första hand kunna utbilda instruktörer på plats.

– Vi kommer att sysselsätta ungefär 40 personer på plats och har redan påbörjat både rekrytering och utbildning. Vi har kunnat låna en del kompetens från Aitik där vi har ett liknande uppdrag med samma maskinstorlekar. Vi var ett tag oroliga för rekryteringen, men det har visat sig att det finns många hemvändare som gärna återvänder när det nu erbjuds arbete.

Pon har förbundit sig att svara för utformningen av verkstadslokaler och underhållssystem. Företaget svarar också för nödvändig reservdelslogistik, bland annat ingår leverans och planering av slitgods till lastare och grävare.

– Det enda som återstår för beställaren att lösa är däcken. Det är normalt att gruvföretagen själva har kontakter med däckleverantörerna och tecknar egna leveransavtal. Northland är en ny aktör på marknaden och vi har därför kunnat hjälpa till med våra kontakter för att säkra tillgången på däck, säger Mikael Krispinsson.

Morgan Andersson

1

Än så länge är maskinerna på det gigantiska gruvområdet förhållandevis små. Men redan i sommar kommer de första kolosserna till Kaunisvaara.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Åklagaren överklagar inte

Åklagaren kommer inte att driva fallet vidare, men står fast vid att maskinförarna gjorde fel när de grep dieseltjuven.

Fossilfritt arbetsfordon på spår

Kewab förvärvar i Dalarna

Familjeägda anläggningsföretaget Eilab i Lima förvärvas av Karlstadbaserade Kewabgruppen.

Svevia drar till fjälls

Så mycket kostade Alfrida

Försäkringsbolagen räknar med utbetalningar för närmare 11 000 skador som hittills konstaterats i spåren efter stormen Alfrida.

Hållbar Norjehistoria

Nyhetsbrev

1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

Arkiv

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

2

Svensk byggboom lockar gästarbetare

”Sverige behöver kraftsamla”

Betala vad det kostar – Maskinentreprenörerna lobbar för större utbildningssatsningar om rekryteringsbehoven i branschen ska kunna fyllas.

De vann tungt miljöpris

Startskottet har gått i Bromma

Ett steg framåt för Komatsu Forest

Bellmans bygger om

Bellman Group ändrar sin bolagsstruktur. Resultatet ska bli fyra dotterbolag och fyra varumärken.

Humor ska öka säkerheten vid högtrycksspolning

Humor är ett bärande element i den kostnadsfria webbutbildning och checklista som Prevent erbjuder alla som jobbar med högtrycksspolning.

Peab bygger i Falkenberg

Hjälp klassa förorenade massor

Signalsystem byggs ut i norr

Fortsatt medvind för Cat

2017 kunde Caterpillars ledning äntligen skönja en ljusare framtid efter fyra tuffa år. Och den positiva utvecklingen har fortsatt under 2018 med kraftiga förbättringar av såväl försäljning som resultat.

Rentalfusion i Jönköping

Den finska Renta-koncernen satsar nu på Jönköping där koncernbolaget Stål & Hyr går samman med J Rent.

Massa jobb för BDX

BDX kammar hem strategiskt viktigt uppdrag i Piteå.

NCC tryggar i Kalmar

Maxad maskinsand i Norge

NCC bygger i Helsingborg

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

150 miljoner för att sanera gruvan

Väst är bäst i Gävle

Ramirent levererar till NCC

Nya chefer på Wästbygg

Atlas Copco slår förväntningarna

VSM Entreprenad får uppdrag på Västlänken

Chefsbyte på Veidekke

Peab kammar hem ännu ett asfaltkontrakt

Han ska leda Svevias satsning i söder

Se alla Företagens egna nyheter

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

Saltängen anställer ytterligare

Kardanaxel till BMW X3

Utbyggnad av Rustas höglager Norrköping

Dieselpump till Jaguar och Ford

Golventreprenören Linotol fyller 90 år!

Motordrivna membranpumpar för industrin

Silikondamasker åter i lager!

Unik lösning levererad till asfaltsverk

Designgolv i Sollentuna Centrum

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Drivaxel till Toyota Rav 4

Främre kardan till VW Touareg

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Nu upp till 100 enheter!

Prissänkta kamremssatser till Volvo

Fantastiskt stort intresse för Steel Race Reuse

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Kardan till Volvo XC90

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Nissan Navara och Pathfinder

Sandvik lanserar Ranger™ DXR-serien: Borrvagnar utan hytt vid svåra markför...

Payback Motorstabilisator

Sänd till en kollega

0.499