23948sdkhjf

Grön maskinvåg i Kungsängen

Willecenter kommer att sälja maskiner inom mulching, lövuppsamling och gräsklippning från franske leverantören Etesia. Funktionerna kan företaget sedan tidigare erbjuda genom Willemaskiner, men nu är målgruppen kyrkogårdar och andra mindre anläggningar.
Kungsängen. Tom Cambrand är vd för Willecenter som nyligen hade Öppet hus.

– Nu kompletterar vi med ytterligare användbara arbetsmaskiner inom en växande sektor.

Bahia H 80 kan användas för både gräsklippning, mulching och uppsamling av gräs samt lövuppsamling. Den klarar långt gräs och har en klippbredd på 80 cm. Klipphastigheten är 9 km/tim jämfört med de flesta andra maskiner som brukar klara 4-5 km/tim. Klipparen drivs av en hybridmotor på bensin och propangas.

– Gaz propan är billigare än bensin och ger bara ett harmlöst utsläpp, säger Gaetan Boyer säljansvarig vid Etesia i Sverige.

Uppsamling av klippt gräs är inte tradition i Sverige utan gräset lämnas ofta kvar, i övriga Europa är det vanligt att plocka upp.

– I exempelvis Frankrike anses det annars inte så fint. Vi tror att även Sverige kan satsa på en kvalitetshöjning, genom att några gånger om året samla upp gräs. Och varför inte inleda säsongen med att samla upp löv som oftast inte hinns med innan snön, säger Gaetan Boyer.

Klippning kan utföras vid 9 km i timmen medan många maskiner på marknaden endast klarar 4-5 km/tim vid klippning. Maskinen är kompakt (1.98m x 0.82m). Hydrostattransmissionen är mjuk och ger 92 procent av motoreffekten.

70 procent av maskinens vikt vilar på bakhjulen vilket enligt tillverkaren innebär att maskinen klarar sluttningar effektivt.

Gräsklipparrobotar är inget nytt. I Laholm beräknas 600 finnas. 0,8 procent av klipparna i Europa utgörs av robotar. Fast hittills bara för villaägare tills proffsroboten ET Mower 105 kom för att klippa rent på upp till 20 000 kvadratmeter. Klipparen har 1,05 m bred skärning och kan hantera stora områden såsom golfbanor och arenor. GPS-kommunikation får den eldrivna roboten att klippa inom område med nergrävd lågströmssladd.

– Om någon vill stjäla den, går den att spåra. När batteriet är slut går klipparen likt en hund in i det vi kallar hundkojan och laddar sig själv, säger Gaetan Boyer.

En idrottsplats behöver klippas runt 30 gånger per. Roboten är ekonomisk menar Gaetan Boyer och räknar per år bara med 200 kronor i driftskostnad plus nya knivar för tusen kronor och kalkylerar med en avskrivning på fem år utifrån 20-25 000 kronor per år.

– Det är en tredjedel av kostnaden jämfört med vanlig gräsklippning. Då klipper man också mer intensivt och gräset blir grönare och finare. Slutligen är det tredje tillskottet en Attila 98 buskklippare som kan klippa sly upp till 4 cm i grovhet och klarar 30 graders lutning.

– Vid exempelvis bygge av cykelvägar utgör slyröjning ofta 50 procent av jobbet, säger Gaetan Boyer.

Klipparen med klippbredden 98 cm har ett arbetstempo på upp till 12 000 m2 i timmen. Klipphöjden justeras från 50 till 95 mm.

Minidumprar ses alltmer som ett viktigt tillskott i maskinentreprenörens vardag. Willecenter är återförsäljare av Yanmar. Från den japanska tillverkaren har Yanmar 80 anlänt.

– Lyftkapacitet är på 800 kg och dumpern är självlastande.

Willecenter är återförsäljare av Kramer Allrad, en tysk lastartillverkare som producerat maskiner i 80 år. Nu har de första hjullastarna av Kramer Allrads nya modell 550 kommit till Sverige och Willecenter. På ingående till Sverige är även en Kramer Allrad 650 som väger 200 kg mer, 3,8 ton. – 550 har många tillval och det går att välja mellan 20 eller 30 km i timmen, säger Per Liljeblad vid Wiklund Trading, generalagent för Kramer Allrad och Yanmar.

Samtliga företagets maskiner har en fast ram och 4-hjulsstyrning, vilket resulterar i en liten vändradie

– Det finns även fyrhjulsstyrning på de minsta kramermaskinerna vilket inte är så vanligt. De har därmed alltid en motvikt direkt bakom midjan till skillnad mot midjestyrda.

Kramer Allrad startades 1925. 1930-talet och andra världskriget var bristtid.

– Bönderna fick hitta någon slags motor, komma till företaget som kring denna byggde en traktor, säger Per Liljeblad.

Fakta om Kramer Allrad 550 :

Vikt: från 3450kg.
Bredd: Från 1566mm
Tipplast: 1980kg
Motor: 4-cylindrig, Yanmar diesel, 48 hk
Kan fås med olika utrustningar som lastarmsfjädring, olika däcksutrustningar med mera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.378