23948sdkhjf

Säkrare under jord

En ny utrymningsväg för fordon ska byggas i LKABs gruva i Malmberget.
LKAB låter meddela att man tänker bygga en ny utrymningsväg i företagets gruva i Malmberberget, en dubbelfilig snedbana som ska kunna ta räddningstjänstens fordon från 500-metersnivån upp till 264-metersnivån.

– Den nya utrymningsvägen blir en snedbana, en 2,2 km lång tunnel, för hjulburna räddningsinsatser. Den blir inte öppen för ordinarie trafik till eller från gruvan i Malmberget, säger Nicklas Öderyd, projektledare, i ett pressmeddelande.

Enligt LKAB ska arbetet med att driva orter för banan påbörjas omgående.

– Beslutet ger ökad säkerhet i gruvan i Malmberget, eftersom utrymning och räddningsinsatser kan genomföras säkrare och snabbare. Det ger möjlighet för räddningsfordon att köra ned på en separat väg och evakuering från samlingsutrymmen kan ske samtidigt på ett effektivt sätt, säger Åsa Sundqvist, LKAB:s gruvchef i Malmberget, i ett pressmeddelande.

I gruvan i Kiruna finns redan två utrymningsvägar för fordon, i Malmberget finns sedan tidigare en bilutfart (i den översta delen av gruvan), samt stegvägar för utrymning till fots.

Utrymningsvägen ska drivas parallellt med den nuvarande nedfarten och får en höjdskillnad på 236 meter.

– Behovet av en ny utrymningsväg har utretts med flera olika alternativ. Den beslutade lösningen ger flera fördelar och framtida möjligheter. Dessutom påverkas inte omgivande bebyggelse eftersom allt bergarbete sker inom LKAB:s industriområde, säger Nicklas Öderyd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109