23948sdkhjf

Smittfritt i badet tack!

”Små avlopp orsakar stora problem”. Ett budskap som Maskinentreprenörernas förening, ME, vill pränta in i de som missat informationen - däribland miljöministern.


Var är vattnet? ME tappade hakan när de tog del av regeringens redovisning av hur de ska uppnå 16 specifika miljömål. ME uppger i ett pressmeddelande att det är ”häpnadsväckande” att miljöminister Lena Ek inte ens nämner ordet vatten i redovisningen, och hänvisar bland annat till nya rapporter som visar att det finns multiresistenta tarmbakterier i sjön Hjälmaren .

– Det är via människor och djur som bakterierna sprids i våra sjöar, förklarar Universitetslektorn och forskaren Jana Jass vid Örebro Universitet i ME:s pressmeddelande.

Slutsatsen uppges vara att fastighetsägare måste bli bättre på att rena sitt vatten och avlopp.

– Vill vi undvika ett allvarligare läge, måste fastighetsägarna förbättra sina vatten- och avloppssystem och få en fullgod rening, säger Jana Jass.

ME påminner om att Naturvårdsverket sedan länge haft regeringens uppdrag att minska utsläppen från de omkring 400 000 små avlopp som rinner direkt ut i bland annat Östersjön, ett arbete som fått verket att mynta begreppet ”Små avlopp är ingen skitsak”.

Detta verkar dock, enligt ME, ha gått miljöministern förbi, organisationen uppger i sitt pressmeddelande att miljöministern faktiskt verkar ha missat hela debatten om hur otillräckligt renat vatten förorenar våra sjöar och vattendrag.

ME, och även ”Aktionsgruppen Små Avlopp”, där ME, VA-branschen och byggnäringen ingår, manar därför till handling, förklarar att ”små avlopp innebär stora problem” och uppmanar ministern att nu, när sommarens alla lockande dopp i sjöar och hav nalkas, ”gå i spetsen” för ett batteri av kraftfulla åtgärder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078