23948sdkhjf

Få Facebookar och twittrar

Bara en tredjedel av tyckarna på Leveranstidningen Entreprenads webb anser att de nya sociala medierna är ett bra sätt för företagare att föra dialog med marknaden. Jan Berneryd på leverantören Steelwrist märker dock att fler går in på företagets Facebook för att diskutera produkter.
Facebook, Twitter … Har de nya sociala medierna något värde för företagare? Det var frågan vi ställde på webben. En tredjedel svarade att de inte riktigt hade hunnit testa ännu och en knapp majoritet, 34 procent, anser att internet bara är en lekplats för datanördar.

Tiltrotatortillverkaren Steelwrist går i bräschen för att informera genom nya kanaler och webverktyg. På hemsidan använder företaget QR-kod, som ser ju ut som en slags stämpel, bredvid namn på företagets kontaktpersoner.

– Har man en avläsare är det enkelt att via koden föra över kontaktuppgifter till mobilen, säger Jan Berneryd, marknadschef.

Han märker att fler och fler av företagets kunder tar del av företagets Facebook.

– Nu handlar det om en tvåvägskommunikation, med enbart information på webben blir det bara envägs.

Fokus är på hur maskinföraren ska få en effektiv arbetsdag.

– Det mesta kretsar kring produkterna och nyheter, säger Jan Berneryd.

Thomas Kednert, vd för Kedde´s Schakt i Segeltorp med tre anställda och ett tiotal maskiner har inte ännu hunnit testa sociala medier.

– Det är mycket med twitter och Facebook. Jag tycker inte att man behöver lägga upp hela sitt liv på Facebook. Folk ska inte behöva veta allt om dig som privatperson. Det har blivit lite Storebror ser dig över Facebook. Myndigheter som Skatteverket och polisen går in på Facebook och söker. Det känns avskräckande.

Men det finns fördelar, menar han.

– Facebook kan vara ett bra sätt att sprida information.

Henrik Jansson är vd för Bojab i Uppsala med sju anställda och elva maskiner (finns även för uthyrning). Han använder inte själv sociala medier för att nå ut med företaget eller kommunicera med kunder.

– Fast privat har jag Facebook, ett bra sätt att hålla kontakt med vänner och bekanta. Facebook blir säkerligen vanligt och allmänt hos maskinentreprenörer även professionellt.

– När jag pratar med mina kollegor har deras företag i dag inte heller Facebook och jag planerar inte att var en frontfigur inom det området.

Frölander Entreprenad i Härnösand har 65 anställda och 70 maskiner. Vd Christer Persson tycker att Facebook och twittrande säkerligen har ett värde men är han intresserad att komplettera maskinparken ringer han till säljaren.

– Köper man en maskin måste man ha fråga de som kan maskinen. Vi har järnkoll på vilka säljare vi vill jobba med och har valt ut tre fabrikat vi kör genomgående på företaget.

Facebook är på frammarsch bland företagets unga anställda när det gäller underhållning och skvaller om branschen, märker han.

– De lattjar på olika portaler och hemsidor samt twittrar. Här finns det roliga tävlingar och det går att sprida nyheter, säger Krister Persson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094