23948sdkhjf

Trailerturné för tryggare byggare

De mest miljöanpassade fabrikaten och modellerna i kombination med effektivitet och produktivitet. Ovanpå det säkerhetsanordningar för att trygga arbetsplatsen. Det lovar Ramirent kunderna att skaka fram.
Olyckor och arbetssjukdomar är ungefär dubbelt så vanliga hos byggnadsarbetare som hos den genomsnittliga arbetstagaren. Av de allvarligaste arbetsplatsolyckorna står byggbranschen för 25-30 procent enligt Arbetsmiljöverket.

– Snabba puckar, tunga materialförflyttningar under tillfälliga förhållanden, användning av kraftiga handverktyg, tuffa arbetsställningar och mycket arbete på hög höjd är tunga faktorer, säger Lars-Erik Kindström, utbildningsansvarig vid Ramirent.

Maskinuthyrningsföretaget har därför startat en landsomfattande kampanj under namnet Tryggare byggare som innehåller lösningar för en säkrare byggarbetsplats. Med en specialutrustad trailer besöker Ramirent byggarbetsplatser runt om i landet. Starten gick i början av 2010 och turnén pågår fram till årsskiftet. Här får besökaren både en upplevelse av och kunskap om de risker som byggarbete för med sig och hur man kan minimera dem med hjälp av maskiner och utrustning ur Ramirents sortiment.

– Vi har installerat ljudteknik, ljusteknik, bildskärmar och datorer för informativ filmvisning, säger Lars-Erik Kindström.

Syftet med turnén är utbildning om arbetsrisker i byggbranschen och hur man kan förebygga dessa genom användande av rätt sorts hjälpmedel, maskiner och skyddsutrustning.

Besökarna möts av en filmvisning på ungefär fem minuter i en biosalong. Sen går de vidare till en upplevelsedel med fem touchscreens som innehåller bland annat quiz och information om arbetsrisker samt metoder, verktyg och åtgärder. Under 2011 besökte cirka 5 000 personer inom byggbranschen Tryggare byggare och besökssiffran har under året stigit till 7 500 personer.

– Intresset är stort bland skyddsingenjörer, skyddsombud och utbildningar, till exempel KTH och Byggnads, har hört av sig och vill arrangera särskilda aktiviteter tillsammans med vår kampanj.

Under 2011 utbildades alla företagets anställda, drygt 550 personer, varav närmare 60 personer fick ytterligare duvning och blev resurspersoner inom området.

Ramirent utlovar lösningar för vibrationer, buller, arbete på hög höjd, tungt arbete, el och energi, säkra lyft, bult- och spikpistoler, brandskydd och personligt skydd.

Lars-Erik Kindström tar som ett exempel upp om någon kund vill hyra en borrmaskin.

– Då backar vi upp med kunskap om handhavande, vad som passar för ändamålet och vilka tillbehör om krävs för att det ska bli dammfritt.

Han ger följande löfte:

– Våra kunder får tillgång till moderna byggmaskiner samt utrustning baserad på den senaste teknologin inom säkerhet, ergonomi och skyddsutrustning.

Lars-Erik Kindström tillägger att tekniken paras med den kunskap som behövs för att möta säkerhets- och arbetsmiljökraven på arbetsplatsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079