23948sdkhjf

Mindre såg kan lika bra som stor

Oftast behövs en trefassåg för att kapa stora stenar och block upp till 25 cm i tjocklek. Men en kombination av stor klinga, stark elmotor och två snitt kan en 230 volts enfassåg nu göra jobbet.


Enligt Göran Lindh, vd för återförsäljaren Epox Maskin AB i Sollentuna, behöver den nya italienska stensågen Imer M400 Smart bara vara en enfassåg, eftersom motorn är stark och har högt vridmoment.

– Vi lanserar en kapmaskin för sågning av trädgårdsplattor, block, murtegel, betong- och tegelpannor med mera. Beroende på vilket material som ska kapas förses sågen med en diamantklinga anpassad för det aktuella materialet.
Arbetsstycket placeras på ett rullbord, försett med totalt sex hjul, fyra på ovansidan och två undertill. De underliggande hjulen förhindrar urspårning, glapp och tippning. På rullbordet finns en kraftig vinkelguide av rostfritt stål. Sågen kan förses med klingor med en diameter på 350 eller 400 mm och möjlighet finns att lossa såghuvudet så att det kan röras fritt pendlande uppåt och nedåt alternativt låsas i ett högt eller lågt läge. Kapdjupet, med den större klingan, i ett snitt är 12,9 cm och i två snitt klarar sågen hela 25 cm.

– Alla vred på sågen är stora, kraftiga och lätthanterade. Det rymliga vattentråget är tillverkat i kraftig plast och sluttar mot ett djupare parti som gör att vatten alltid täcker kylvattenpumpen även då sågen inte står helt plant, säger Göran Lindh.

Pumpen sitter skyddad och exponeras inte för det grövsta bottenslammet som annars tenderar sätta igen pumpen. Trots sin storlek har sågen låg vikt och tar liten plats vid transport och förvaring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078