23948sdkhjf

Flexibel plog för skiftande underlag

En upphängning i två teleskoparmar gör att Mählers nya diagonalplog kan förskjutas i sidled. Den är också, med start kring 650 kg, lättare än en konventionell plog och kan ställas om efter underlag som torr asfalt eller hård is.


– Mählers träffar rätt med sin hjullösa konstruktion som dessutom går att parallellförskjuta utanför bilens normala ploglinje. Då kan man lägga plogen i den linje som passar bäst för respektive uppdrag, säger Svevias Sigge Ehrs, som varit en av de testförare som fått känna på nykomlingen under den gångna vintern.

Efter omfattande tester i både Sverige och Finland är nu diagonalplogen Flexiway klar för serieproduktion för att kunna levereras i större mängder i september. Plogen har variabel kasthöjd och är anpassad för så kallade svarta vägar, men kan tack vare hydrauliskt ställbart skärtryck ställas om från hytten beroende på underlaget. Bland annat kan den användas som isrivare.

Den är också anpassad för de olika trafikhinder som kan finnas på moderna vägar, vilket möjliggjorts med hjälp av en ny upphängning i två teleskoparmar. Lösningen gör att plogen kan sidoförskjutas plus/minus 45 centimeter. Det kombineras med säkerhetsskär som utlovas klara fem centimeter höga hinder i 40 kilometer i timmen.
Plogen är dessutom ledad på mitten, vilket gör den mer följsam vid körning på en bomberad väg som är högre på mitten.

– Det var ett intressant projekt, eftersom konstruktionen av plogen delvis bygger på nya principer, säger testföraren Joakim Furrer som också deltagit i utvecklingsarbetet.

– Det har varit lite finjusteringar under resans gång, men nu är jag nöjd. Plogen går fint och stadigt, det är väldigt lite vibrationer och ljud. Dessutom är den lätt, vilket sliter mindre på bilen, och den plogar effektivt i både låga och höga farter, säger Joakim Furrer.

Som tillval finns moddskär med variabelt tryck samt elhydrauliskt kraftpaket för lastbilar utan ploghydraulik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094