23948sdkhjf

Sandvik växer med gruvorna

Orderingången har aldrig varit högre för Sandvik som kan se tillbaka på ett urstarkt första kvartal. Inte minst har det sett bra ut för gruvverksamheten, men även för den förhållandevis blygsamma constructiondelen tycks utvecklingen gå i rätt riktning.


– Gruvindustrin var fortsatt stark och större order erhölls i Sydamerika, Australien, Asien och Europa. Efterfrågan var fortsatt hög, säger vd Olof Faxander.

Med 2012 följer också en delvis ny organisation i koncernen. Bland annat betyder det att Mining och Construction går skilda vägar, en omställning som tagit en del tid och kraft under årets inledande månader. Även om arbetet beräknas pågå i varje fall in i 2013 är bedömningen att förändringarna kommer kunderna till nytta i form av bland annat förbättrade försäljningskanaler och ett produktsortiment som är än bättre anpassat till användarnas behov.

Den fortsatt höga aktiviteten inom den globala gruvindustrin har framför allt gett Mining en flygande start med en rekordstor orderingång på nästan 11,8 miljarder kronor, nästan 40 procent mer än under samma period 2011.

Även fakturering och rörelseresultat förbättrades rejält. Faktureringen ökade med 19 procent till 8,6 miljarder kronor medan rörelseresultatet ökade med 24 procent till 1,5 miljarder kronor.

Som det ser ut har aktiviteten inom gruvindustrin förblivit på en hög nivå, såväl under som ovan jord och i flertalet regioner. Inte minst har företaget tagit hem större systemorder till gruvor och järnmalmshamnar till ett värde av 1,6 miljarder kronor. Systemorderna anges också som den viktigaste delen i att orderboken ökat med ungefär tre miljarder kronor under året.

För constructionverksamheten konstateras att produktionsvolymer och produktionseffektivitet förbättrats, vilket framför allt märks i form av ett resultat som förbättrats med 78 procent, till 213 miljoner kronor. Räknat i jämförbara enheter har orderingången legat på i stort sett oförändrad nivå på 2,6 miljarder kronor, medan faktureringen ökar med elva procent till närmare 2,5 miljarder kronor.

En av skillnaderna jämfört med tidigare är att den kinesiska krosstillverkaren Shanbao, med drygt 400 anställda och en årsomsättning motsvarande drygt en halv miljard kronor, sedan november är konsoliderat i organisationen.

Bedömningen är att marknadsläget inom anläggningsindustrin stabiliserats under årets tre första månader även om förutsättningarna varierar mellan de olika marknaderna. Enligt kvartalsrapporten visar samtliga produktområden stabil eller positiv utveckling jämfört med såväl föregående kvartal som föregående år. Den produktgrupp som sticker ut mest är mobila krossar i form av ökad efterfrågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08