23948sdkhjf

Malmfrakt ger 50 jobb till Norrbotten

När Northland Resources inleder de spårbundna malmtransporterna mellan Pitkäjärvi och Narvik vid årsskiftet blir det med Green Cargo som tågoperatör, enligt ett femårigt avtal värt omkring 800 miljoner kronor.


– Det är viktigt för oss att nu ha fått logistikkedjan på plats och med Green Cargo som tågoperatör får vi en erfaren aktör med resurser, geografisk stark närvaro och erfarenhet av malmtransporter, säger Karl-Axel Waplan, vd och koncernchef för Northland Resources.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad kan transportkedjan mellan gruvan i Kaunisvaara och utskeppningen i Narvik delas in i tre större delar med amerikanska Savage Services Corporation som övergripande ansvarigt för logistikkedjan.

Den första etappen utgörs av lastbilstransporterna från gruvan till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara som sköts av Peab. Den tredje länken i logistikkedjan är norska Grieg Logistics som svarar för arbetet i hamnterminalen i Narvik som ska klara att lasta fartyg på upp till 180 000 ton.

Nu är även den mellanliggande länken säkrad. Det blir Green Cargo som kör malmtågen och sköter växlingen vid såväl omlastningsterminalen i Pitkäjärvi i Sverige som i Narvik i det som är ett av företagets hittills mest uppfattande uppdrag.

– Det här är stort för oss. Vi börjar köra varje dag redan i januari och dimensionerar vårt åtagande för tågvikter på nästan 5 000 ton, säger Green Cargos vd Mikael Stöhr.

När gruvan så småningom går för fullt kommer det varje dag att gå tre tåg bestående av 40 vagnar, dragna av tre lok mellan Pitkäjärvi och hamnen i Narvik. Förberedelserna för trafikstart i januari 2013 är redan en bit på väg. Bland annat betonar företagsledningen att lokresurser säkrats.

– Vi sätter in de malmtågsanpassade ellok vi har för den långa transporten och moderniserade diesellok för växlingen i Pitkäjärvi och Narvik, säger Mikael Stöhr.

– Vi rekryterar nu lokförare och växlingspersonal för både den svenska och norska delen av verksamheten. säger Mikael Stöhr som räknar med att uppdraget kommer att sysselsätta ungefär 50 medarbetare vid full produktion i gruvan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062