Korten måste upp på bordet

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Trafikflödet är inte allt när man ska beräkna vilken miljöpåverkan infrastruktur får. Hur man bygger, driftar och river inverkar också, och forskare framhåller nu vikten av att ha alla kort på bordet när planeringen sker.När ett beslut tas om att en väg, en tunnel eller en järnväg ska byggas måste man i många fall göra någon slags beräkning av hur det man bygger kommer att påverka miljön. När detta görs, till exempel i en livscykelanalys, tas ofta bara trafikflödet i beaktande. Infrastrukturen påverkar dock miljön även under bygg- och driftsskedet.

– Det kan handla om vilka material man väljer, var man väljer att placera konstruktionen och hur man bygger den, säger Sofiia Miliutenko, doktorand på avdelningen för Miljöstrategisk analys på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Förutom att det saknas viktiga delar i de livscykelanalyser som görs spretar siffrorna ofta, och det är inte alltid självklart vad det är man ska mäta och hur.

– Man får ofta en siffra för mängden koldioxid per kilometer men det säger inget om vad man räknat på, vad som kommer från trafiken, vad som kommer från materialval etcetera. Risken finns att den som vill kan få siffrorna att peka åt ett visst håll, det kan få en olycklig effekt för beslutet, säger Sofiia Miliutenko.

Hon har i sin licentiatavhandling försökt hitta sätt att inventera alla olika delar i ett infrastrukturprojekt och räkna ut vilken miljöeffekt de får.

– Sen måste man göra en samlad bedömning, men jag ville bidra till att processen blir mer transparent, så att man får fler argument för det alternativ man sedan väljer, både när det gäller trafikflöde, material, byggteknik och placering.

Med alla kort på bordet blir det lättare att göra ett ansvarsfullt val. Sofiia Miliutenko har i sitt arbete bland annat tittat på energianvändning och utsläpp av växthusgaser under byggnation, drift, underhåll och rivning av väginfrastruktur. Syftet är att göra det lättare att se vad som påverkar miljön och hur mycket, så att man sedan kan välja det lämpligaste alternativet.

– Vet man vad som gäller till exempel för en viss tunnel kan man se om man kanske måste se över ventilationen eller belysningen, det kan också handla om att välja betong eller asfalt som tillverkats på ett miljövänligare sätt.

I sin avhandling har hon också sett på vilka olika typer av tunnlar som påverkar miljön mest.

– Betongtunnlar påverkar mer än bergtunnlar, men det innebär ju inte att man alltid kan välja en bergtunnel, ibland måste man till exempel bygga en betongtunnel för att skydda ett känsligt område, då blir det en slags ”trade-off” där man får väga ett miljövärde mot ett annat.

Hon har också utrett skillnaden mellan återvunnen och återanvänd asfalt.

– I Sverige ser man ofta ingen skillnad mellan de två, och kallar båda ”återvunnen”.

Enligt Sofiia Miliutenko vinner man inte särskilt mycket i miljö på att använda krossad gammal asfalt i obundna lager, det vill säga återanvända den.

– Då är den återvunna asfalten, som tillverkas av gammal asfalt på en asfaltfabrik eller på plats, betydligt bättre.

Hon konstaterar att drift av vägar och produktion av byggnadsmaterial är nyckelfaktorer när det gäller att minska utsläppen och energianvändningen under infrastrukturens hela livslängd.

– Det måste man ta hänsyn till när man tar beslut om infrastruktur.

Sofiia Miliutenko berättar att livscykelanalyser sällan görs i dag och i sådana fall sent i processen. Transportplanering i tidiga skeden koncentreras oftast på frågor kring trafikflödet. Inom en snar framtid tror hon dock att bättre, transparentare och fullständigare livscykelanalyser finns med i transportplaneringen.

– Det blir allt mer på agendan, både i Sverige och i EU, man kan till exempel tänka sig att de kommer med i miljökonsekvensbeskrivningarna, det sker bara undantagsvis nu.

Metoderna är under utveckling men Sofiia Miliutenko hoppas att det snart ska vara en självklarhet i all transportplanering.

– Jag arbetar just nu i ett projekt för att implementera livscykelanalyser i den tidiga planeringsprocessen för transportinfrastruktur (inklusive vägar, broar och tunnlar).Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Finansieringlösning sökes för upprustning av Inlandsbanan

Inlandsbanans ledning har beslutat att gå vidare för att senare i år kunna presentera finansieringsalternativ som möjliggör en nödvändig upprustning av den cirka 110 mil långa järnvägsanläggningen genom Sveriges inland.

Nytt torn på toppen

Ett nytt utsiktstorn ska byggas i Siljansnäs, det står klart sedan Naturvårdsverket beviljat Länsstyrelsen medel.

Nu ska Trafikverket peka ut 74-tonsvägarna

Under torsdagen meddelade regeringen att man fattat beslut om ändring i trafikförordningen – nu ska Trafikverket bestämma vilka vägar som kan upplåtas för tyngre fordon.

Minskade maskinstölder

Stockholms län är värst drabbat men maskinstölderna minskade faktiskt något under 2017, särskilt i Västra Götaland och Skåne. Antalet maskiner som återfinns minskar dock berättar Larmtjänst.

Nästan hundra i Kristianstad

Fyra bostadshus med totalt 96 hyresbostäder ska byggas i östra Kristianstad, ett uppdrag värt 120 miljoner kronor.

Reaktordelar kapas till våren

Nyhetsbrev

Grönt promenadstråk på nedgrävd järnväg

Med tänkt byggstart år 2020 ska järnvägen genom Sundbyberg grävas ner och överdäckas. Åtta år senare ska dagens ogästvänliga centrummiljö vara ersatt av en kilometerlång promenad med inslag av planteringar, restauranger, butiker och torgmiljöer.

Arkiv
1

Lag om entreprenörsansvar möts med ris – och lite ros

Trots massiv branschkritik väljer regeringen att gå vidare med sitt förslag om entreprenörsansvar. Lagförslaget slår, enligt kritikerna, mot skötsamma företag som tvingas ta över betalningsansvaret från mindre seriösa företag som i praktiken får fritt fram för springnotor.

Skarp kritik mot ministerutspel om järnvägsunderhåll

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill att Trafikverket ska återta delar av Infranord och bedriva järnvägsunderhåll i egen regi. Det vill inte Sveriges Byggindustrier som befarar att en sådan åtgärd leder till ytterligare försämringar av en redan skakig spårbunden trafik.

Borlängerondell ska krympas

Grådarondellen i Borlänge byggs om i vår, tanken är att göra den gamla cirkulationsplatsen mindre med särskilda körfält för högersväng för att på så vis minska risken för olyckor.

Virtuell verklighet kan bli del av grävmaskinsutbildningar

Studenter vid Högskolan i Halmstad utvecklar en metod som ska göra utbildningar mer kostnadseffektiva.

13 år efter nedläggningen – nu ska Barsebäck rivas

Barsebäck Kraft AB har ansökt om att få riva det nedlagda kärnkraftverket.

Eslöv hett när truckbranschen expanderar

VS Truck AB köper upp Grönvalls Truck och Maskin i Eslöv. Nu planerar man för framtiden och fler jobbtillfällen.

LKAB vill fylla ut gammal sjö – för framtida järnväg

Gruvföretaget har dock fått ett nej från mark- och byggnadsnämnden.

Flexiblare vagnar utlovas

Tack vare en adapter ska ett Metsjöflak kunna sättas på Mohedas skogsvagnar, tanken är att till exempel kunna använda ekipaget även för schaktmassor.

Ahlsell öppnar butik i Biskopsgården

Den nya butikens läge täcker upp flera intressanta områden i Göteborg.

Persson Hyrmaskiner köper in 64 nya maskiner

Företaget vill aldrig behöva säga nej till kunder.

Ny kaj mitt i stan

Härnösands betongkaj vid norra sundet ska rivas och ersätts av en kaj byggd i trä med serviceanläggningar och båtplatser.

Tillväxten fortsätter för Trelleborgs hamn

Trafiken via Trelleborgs hamn slog nya rekord under 2017, lastbilar, trailers och personbilar slog tidigare nivåer och mer än en miljon enheter.

Kanonrapport från Boliden

1

Vuxenutbildning för lastbilsförare

Enligt TYA kommer det att behövas cirka 50 000 nya lastbilsförare de närmaste tio åren. För att möta behovet satsar nu Skolverket på ett 30-tal kluster med sammanlagt 338 utbildningsplatser spridda över Sverige för vuxenutbildning av lastbilsförare.

Snabbväxande maskinauktionär

Mer än 100 000 budgivare finns nu registrerade på Klaraviks auktionsplattform. Dessutom redovisas en 80-procentig ökning av omsättningen i Sverige under 2017, till cirka 600 miljoner kronor.

NRC Group ökade kraftigt under 2017

Både fjärde kvartalet och året som helhet slutade stabilt.

Jättetält ska fyllas med skogsråvara

Helsingborgs hamn upprättar ett 2 000 kvadratmeter stort tält där gods från bland annat Södra, Elof Hansson och Billerud Korsnäs kommer att lagras.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Sänd till en kollega

0.238