23948sdkhjf

New Holland tillbaka på svensk mark

Efter några års frånvaro är New Holland tillbaka på svensk mark och Martin Waktel på New Holland Team Sverige sticker ut hakan rejält. Bland annat lovar han 20-43 procent lägre bränsleförbrukning i de nya ”långrumpade” grävmaskinerna i C-serien.


När New Holland nu kommer tillbaka till Sverige är det med en mycket rutinerad distributör i form av Lidén Maskin Import AB. Företaget har med sitt systerbolag Andrésen Maskin servat och sålt maskiner till västsvenska kunder i snart 30 år.

– Företaget började 1985 med inriktning mot jordbruk som fortfarande utgör en stor del av verksamheten. Kring 2000 blev det ökat tryck på entreprenadsidan och sedan årsskiftet jobbar vi med New Holland, säger Martin Waktel.

– Vi har etablerat hos Andrésen Maskin där vi tar hälften av deras 6 000 kvadratmeter stora yta plus kontor. Dessutom kompletterar vi genom att bygga till ett 500 kvadratmeter stort democenter.

För att förbättra spridningen över landet samarbetas, förutom med Andrésen Maskin, även med GJ Maskin, Höglandets Maskin, Skogstorpa Maskin och Staffare.

– Fem återförsäljare är lagom. Det ska inte vara fler, säger Martin Waktel.

– Vår riktigt unika kundfördel är att vi är helt ensamma om den senaste miljötekniken i de ”långrumpade” grävmaskinerna i den nya C-serien, vilket ger en anmärkningsvärt låg bränsleförbrukning. Våra tester visar på besparingar mellan 75 000 och 125 000 kronor per år, eller i procent mellan 20 och 43 procent lägre bränsleförbrukning. Och då gynnas miljön i lika hög grad, hävdar Martin Waktel.

För att klara även framtidens tuffa emissionskrav står valet i praktiken mellan EGR- (avgasåterföring) och SCR-teknologi (selektiv katalysatorreduktion) eller en kombination av dessa.

Enkelt uttryckt innebär EGR att en del av avgaserna leds tillbaka till motorn, vilket sänker förbränningstemperaturen. Därmed minskar mängden kväveoxid redan i förbränningsprocessen. Däremot ökar mängden partiklar, vilket ökar behovet av partikelfilter.

SCR jobbar med högre temperatur och kräver en katalysator monterad efter motorn och en tank som innehåller en urealösning, kallad adblue. Lösningen blandas med avgaserna strax innan de når katalysatorn och en kemisk reaktion omvandlar kväveoxiderna i avgaserna till ofarliga restprodukter i form av kvävgas och vattenånga. Dieselförbrukningen minskar då SCR-tekniken utnyttjas. En tumregel är att minskningen motsvarar ungefär mängden insprutad urea, vilket kan ge en kostnadsreduktion om urean är billigare än dieseln.

Troligtvis kräver en EGR-motor tätare byten av motorolja medan SCR-lösningen innebär att maskinen utrustas med ett system för efterbehandling, vilket kräver tillsyn och underhåll. Med SCR tillförs också en extra produkt (Adblue) som måste hanteras. Dessutom krävs en temperatur på cirka 200 grader för att SCR-katalystorn ska fungera optimalt.

New Holland har valt att använda SCR-teknik i kombination med Adblue i både grävare och lstare. Enligt Martin Waktel har företaget hittat en lösning som gör att maskinerna i C-serien redan nu klarar de skärpta kraven, enbart med komplettering med ett passivt filter.

Martin Waktel är förhållandevis nöjd med introduktionen av de nya maskinerna i Sverige.

– Vi valde att fokusera på grävmaskinerna från start och har sålt 15 maskiner hittills. Då kunde vi samtidigt vänta in de nya hjullastarna i C-serien.

De senaste hjullastartillskotten är W270C och W300C som väger in kring 25 och 27 ton. Drivkälla är FPT-motorer som lanserades i Ivecos lastbilar redan 2004 och som nu modifierats för att passa de tunga uppgifterna i en entreprenadmaskin. Effekterna anges till 320 respektive 347 hästkrafter med en bränsleförbrukning som utlovas vara upp till tio procent lägre än i föregångarna.

Bränsleförbrukningen hålls också nere tack vara en utlovat begränsad värmeutveckling i kombination med en kylare som monterats längs tre av sidorna i en box. Lösningen är så lyckad att företaget lovar att livslängden på oljan ökar med 500 timmar, något som både ökar serviceintervallerna och minskar slitaget.

Dessutom ska ett rejält förbättrat hydraulsystem resultera i större exakthet och snabbhet, vilket i sin tur ske ge kortare körsträckor i samband med lastning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063