23948sdkhjf

Dammets fiender varvar upp

En helt ny serie dammkanoner och en vattensprutande och styrbar lans ska göra livet på återvinningsanläggningarna dammfriare.


Dammbekämpning är ett måste på i princip alla rivningar och återvinningar. Dammkanoner har därför blivit en välkänd gäst på projekten och under vårens Maskinexpo passade Amas Svenska AB på att lansera en helt ny serie dammkanoner från Duztech: D300, D400, D600 och D800.

– De har lägre bygghöjd och är enklare att få in en mindre transportbil, de är också kompaktare och mer slagtåliga för ruggad användning och har också ett förbättrat frysskydd och ett effektivare filter, säger Ulf Dolfei på Amas Svenska AB.

Den totala maskinhöjden är 1,9 meter, kanonerna är också försedda med pallgaffeladapter i underchassit där det också finns surrningspunkter. Kanonerna har också en skyddslucka i stål över displayen och en krok som ska göra det enkelt att ta ur filter. Som tillval finns fjärrkontroll, nosvärme och vattenventil medan dränering, justerbart vattenflöde och automatisk sväng med svivel, tryckhöjarpump samt smutsfilter är standard.

D30, D50 och D90 utgår när de nya kanonerna nu intar marknaden. 800-modellen är dessutom den första i sin storlek.

– Den kan kasta vattnet ännu längre och dessutom stå emot vind bättre, den kan till och med trycka igenom motvind om det behövs, säger Ulf Dolfei.

D800 har en fläktmotor på 30 kW och kan användas i ett 63A uttag, den beskrivs som den kraftfullaste av dem alla medan D300, D400 och D600 beskrivs som ljuddämpade citymodeller.

Amas visade också en helt ny typ av dammbekämpare för första gången – lansen DL5.

– Det är en slags snabel som sprider vattendimma där man kan styra och ställa in den åt olika håll, säger Ulf Dolfei.

Lansen är lite enklare än dammkanonerna.

– Den passar när man inte behöver kasta lika långt.

Lansen ska enligt Amas vara lätt att sätta ihop, med justerbart vattenflöde och smutsfilter som standard.

Amas Svenska kunde också berätta om två nya käftar till VTN:s nya multiverktyg – en för trä och en för järnvägsräls.

– Räls är så hårt att den inte ens klipper utan skjuvar eller smäller av den, kommenterar Ulf Dolfei.

En ny sorteringsskopa, VTN SR07, fanns också på plats.

– Fraktionen beror på trumman, man kan få trumman i nästan vilken storlek som helst och det tar inte mer än 15 minuter att byta trumma, säger Ulf Dolfei.

Helt nya fräsar för asfalt och betong fanns också att beskåda i Amas Svenska monter.

– Den nya PHD-serien kan fräsa djupare, ända ner till 180 mm jämfört med den äldre serien som klarade 150 mm, förklarar Ulf Dolfei,

Han uppger att maskinerna dessutom har en betydligt kraftigare konstruktion. De är också försedda med ett system som gör det möjligt att se om man fräser optimalt.

– ”Performer” visar med grönt, gult eller rött om man utnyttjar maskinen maximalt, man ska ligga på grönt, förklarar Ulf Dolfei.

Fräsarna har också en finess som kallas Double Depth och innebär att när man fräst ett spår och ska fräsa ett till kan man sänka ner en ställbar stödskena så att underlaget ändå blir jämnt under fräsningen.

– Då får man en plan yta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095