23948sdkhjf

På djupet med kompakt fräs

Med en matchvikt på bara åtta ton och kompakt format är det senaste tillskottet i Bomags serie fräsar lätt att både transportera och manövrera.


Bo Svensson, vd på Stig Machine , tvekar inte när han lyfter fram Bomags BM 600/15 som något av höjdpunkt i företagets monter.

– Förarplattformen, inklusive ratt och armstöd, är helt avvibrerad. Maskinen är väldigt enkel att serva och har en hel del andra ergonomiskt värdefulla finesser, som tiltbar ratt, samtidigt som den exempelvis kan känna av fräsdjupet och anpassa kraften efter det, säger Bo Svensson.

Den lilla fräsen hade världspremiär på Intermat, tidigare i vår, och ska nu försöka slå sig in på en tuff svensk marknad.

– Det går redan ett par i Norge. Den här är först i Sverige och den ska snart ut på demo.

Standardversionen är trehjulig , men fräsen kan fås med fyra hjul.

Storleksmässigt påminner den om företagets mindre maskin liksom vad gäller smidighet. Fräsbredden har dock ökat till 60 centimeter i grundversionen, men själva fräsdelen kan bytas och finns även i bredder på 40 och 50 centimeter.

Motorn ger 125 hästkrafter, vilket ska räcka till ett fräsdjup på 210 millimeter.

– Mycket tack vare det kompakta formatet är balansen väldigt bra, vilket både ökar stabiliteten och ger ett bra grepp. Den är också utrustad med Bomags beprövade kontrollsystem som säkerställer att motorn inte ger mer kraft än vad som behövs för arbetet, något som bland annat sänker bränsleförbrukningen, säger Bo Svensson.

I montern fanns också den lilla tandemvälten BW90AD-5, en av sex modeller under 1,8 ton som ingår i den femte generationen av serien som presenterades som prototyp på Bauma 2010.

– Vi har verkligen väntat på den här välten. Föraren har en enormt bra sikt över bland annat valsarna samtidigt som välten är väldigt lätt att manövrera. Förarplatsen är genomtänkt med ställbar stol och ställbara armstöd. Under stolen finns dessutom ett rejält förvaringsutrymme. Det finns också ett enpunktslyft som verkligen underlättar lyft av maskinen, säger Bo Svensson.

Med Kubotamotorn följer också ett eco-mode som håller nere bränsleförbrukningen.

En nyckelkomponent är sprinklersystemet som utformats för att klara jämn bevattning över valsarna även i hård vind och om välten befinner sig på sluttande underlag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078