23948sdkhjf

Vassare tiltrotatorer för starkare grävare

Förbättrat vrid- och brytmoment utlovas, liksom mer tiltkraft när Engcon nu fortsätter uppgraderingen av sina tiltrotatorer. På Maskinexpo visades en förseriemodell av EC219 avsedd för grävmaskiner upp till nitton ton.


Den nya generationen tiltrotatorer har utvecklats för att matcha dagens allt starkare grävmaskiner. Bland annat uppgraderas redskapen för att tåla ökande brytkrafter.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad är EC226, som avses för grävare i storlekar mellan 18 och 26 ton, först ut i företagets nya generation tiltrotatorer. Maskinexpo innebar premiärvisning för en större publik och serieproduktionen inleds nu i sommar.

Med på mässan var också en förserieversion av EC219, framtagen för maskiner i viktklassen 12-19 ton. Nykomlingen bygger på samma konstruktion som EC226, vilket bland annat innebär att tiltvinkeln ökats till 45 grader, att den fått ingjutna smörjkanaler för centralsmörjning och att den är förberedd för högflödessvivel och maskinstyrningssensorer.

– EC219 är betydligt starkare än EC15, den första jämförbara storleken i vårt program. Brytmomentet är 40 procent högre och vridmomentet har förbättrats med närmare 30 procent. Dessutom har tiltkraften förbättrats, säger Sten Strömgren, ansvarig för marknadskommunikation på Engcon.

– Vi tar fram förseriemodeller till försäljning och om allt går som planerat inleder vi serieproduktionen i slutet av året.

Utställningen blev också första gången företaget ställde ut sin löstagbara griptillsats till tiltrotatorer. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad är den speciellt framtagen för att klara att lyfta och dra tunga föremål, vilket är vanligt förekommande vid exempelvis järnvägsentreprenader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079