23948sdkhjf

Rekordlång kabel under jord

Den 200 kilometer långa Sydvästlänken mellan Hurva i Skåne och Barkeryd i Småland ska stå klar i maj 2014 och lär då överta rekordet som världens längsta underjordiska kabellänk.
Avsikten med Sydvästlänken är, enligt Svenska Kraftnät, att bygga bort flaskhalsarna i strömförsörjningen mellan norra och södra Sverige och stärka driftsäkerheten i det nationella kraftnätet. Ytterligare konsekvenser är att risken för skillnader i elpriset mellan södra Sverige och resten av landet minskar samtidigt som bedömningen är att det framtida införandet av storskalig vindkraft i det svenska kraftnätet underlättas.

Dagens längsta kabellänk är, enligt leverantören ABB, den 180 kilometer långa Murray Link i Australien. När rekordet nu slås är det återigen ABB som levererar kabelsystemet som ska kunna transportera 2x660 MW med en spänning på 300 kV.

Kabeln levereras på 558 kabeltrummor som väger 27 ton vardera. Entreprenör är NCC som kommer att transportera dessa kabeltrummor med specialfordon från Göteborg och Karlskrona. Arbetet börjar i Ljungby i oktober och totalt är entreprenaden värd ungefär 151 miljoner kronor.

Övriga markarbeten längs sträckan genomförs av Skanska i två entreprenader med ett sammanlagt kontraktsvärde kring 515 miljoner kronor.

I uppdraget, som inleds i augusti, ingår att bygga arbetsvägar samt att utföra schakt- och fyllningsarbeten inför dragningen av markkablarna mellan Värnamo i Småland och Hurva, totalt cirka 185 kilometer.

Projektet beräknas sysselsätta ett 100-tal personer fram till färdigställandet i augusti 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063