23948sdkhjf

Värdefull kunskap om äldre ras

Göta älvs dalgång, Bohuslän och i Vänerlandskapen är de svenska områden som hittills är hårdast drabbade av ras. Det visar en kartläggning som genomförs av Sveriges geologiska undersökning, SGU.


Äldre jordskred kan indikera att det finns risk för nya skred i närheten. Därför har SGU inlett en inventering som hittills omfattat ungefär halva Sveriges yta. Kartläggningen bygger främst på analys av höjddata från Lantmäteriet.

Arbetet har resulterat i kartverktyget ”Jordskred och raviner” som tar upp spår av ungefär 2 000 jordskred och en mängd raviner som vanligtvis uppstått genom vattens erosion i lösa jordlager. Ett område med många raviner tyder på lätteroderade jordar och att det finns risk för dålig markstabilitet.

Tillsammans med jordartskartor och höjddata kan kartan användas för att översiktligt bedöma skredkänslighet och markstabilitet.

De flesta identifierade jordskreden har skett på land, och oftast i lerjordar. I norra Sverige finns också exempel på skred i morän som orsakades av kraftiga jordbävningar i samband med att inlandsisen försvann för cirka 10 000 år sedan.

Inventeringen fortsätter i takt med att Lantmäteriet tar fram nya höjddata.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063