23948sdkhjf

Kopparstölder gisslar järnvägen

Nu vädjar Trafikverket om hjälp från allmänheten för att få stopp på de återkommande kopparstölderna i anslutning till byte av kontaktledningar längs Skånebanan mellan Helsingborg och Åstorp.
I takt med att priserna på metaller rusat i höjden har exempelvis stölderna av kopparkablar vid järnvägsspåren blivit allt vanligare. I synnerhet har det skett i samband med banarbeten eftersom strömmen då ofta är frånslagen.

På senare tid har Skånebanan varit mycket hårt ansatt av klåfingriga individer som ofta kommer på besök varje vecka, ibland till och med mitt på dagen. Vid ett av de större tillgreppen stals ungefär 400 meter kopparledning längs sträckan Åstorp-Hässleholm.

En bedömning är att det sammanlagda värdet av försvunnet material och dubbelarbete hittills uppgått till mellan en halv och en miljon kronor längs den drygt 110 kilometer långa Skånebanan.

Eftersom det handlar om förhållandevis långa sträckor, som därmed blir näst intill omöjliga att bevaka, ber nu Trafikverket allmänheten att hålla utkik och larma polis om de ser personer som uppträder misstänkt längs spåret.

Förhoppningen är att stölderna inte ska påverka färdigställandet som beräknas till månadsskiftet september-oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063