23948sdkhjf

Hellre lägre arbetsgivaravgifter

Nästan 70 procent av Leveranstidningen Entreprenads webbsvarare tycker det är bättre att sänka arbetsgivaravgifterna istället för bolagsskatten om man vill underlätta för småföretagen. Men Niklas Bäckström, vd för Bäckström Stockholm håller med näringsministern. – Bolagsskatten bör absolut sänkas.
Nu prioriterar även näringsministern sänkt bolagsskatt. Är det bästa sättet att underlätta för småföretagen? Den heta potatisen fick läsarna på webben i sina knän. Definitionen för ett småföretag är upp till 49 anställda. Bäckström Stockholm har cirka 50 anställda och maskinpark med hjullastare, grävmaskiner, kran- och lastbilar samt dumpers fast mycket hyrs in.

Norra länken, Citybanan, kraftvärmeverk i Brista med mera resulterar i 100-procentig beläggning. Skattetrycket har lättat med Alliansen men ytterligare sänkningar behövs enligt Niklas Bäckström.

– Det är något regeringen borde fokusera på.

Det tycker inte Haglund Entreprenad i Uppsala som bantat antalet anställda från 12 till sex och ytterligare en tjänst verkar vara i fara.

– Skattetrycket är en bagatell för företag med 10-15 miljoner kronor i omsättning, däremot betyder en sänkning mycket för de stora bolagen som Ragnsells med flera.

– Det som spökar för oss är att få uppdrag överhuvudtaget. Kommunen följer inte miljöupphandlingar utan anlitar i stället gamla, billiga fordon, säger Ulf Haglund, vd.

Tre lastmaskiner, två lastbilar och tre grävmaskiner är alla klassade enligt euro 5. En soputrustning ovanpå detta är tänkt att öka mångsidigheten.

– Det är tunga investeringar som måste betala tillbaka sig.

Däremot skulle en lägre arbetsgivaravgift påverka.

– Arbetsgivaravgiften är kännbar, även om den till exempel är lägre för våra yngre medarbetare, säger Ulf Haglund, som nyss fyllt 67 år.

Nybergs Entreprenad i Ulricehamn har 13 fast anställda, två F-skattare och 12 entreprenadmaskiner för att utföra egna uppdrag. Under samma tak finns även Nyrent som hyr ut allt ifrån arbetsmaskiner till byggbodar.

Företagens vd Dan Nyberg ansluter sig till flertalet och tycker också att sänkta arbetsgivaravgifter är det rätta för att underlätta.

Han tycker inte beskattning är särskilt negativt i sig och att betala skatt är något man helt enkelt måste göra, även stora företag.

– Det måste vara fel på systemet när de stora företagen slipper skatt. Vi andra får betala skatt för dem också.

– Företag ska ha samma villkor när det gäller skattskyldighet. För små likväl som stora företag behövs. Stora och små företag lever i symbios med varandra. Små företag är underleverantörer eller serviceföretag åt de stora företagen, Vad skulle de stora företagen göra utan småföretagen? säger Dan Nyberg.

– Vi hjälper varandra så att verksamheten kan klaras av. Då måste vi hjälpas åt med att betala skatt också. Vårt samhälle behöver pengarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062