23948sdkhjf

Fler trafikskolor utbildar i snökedjor

Fler och fler åkerier investerar i automatiska snökedjesystem. Därför har även trafikskolor börjat använda systemet så att nya lastbilschaufförer redan i utbildningen lär känna det. – Vintern som kommer kanske blir snörik och då får vi möjlighet att testa, säger Peter Olred, fordonskoordinator vid Grönlunds Trafikskola.
Med 16 filialer från Luleå i norr till Malmö i söder har det snabbt växande företaget nyligen investerat i det automatiska snökedjesystemet Onspot till 33 fordon och har därmed kedjor på cirka 50 procent av lastfordonen.

Principen är att man i lägre hastigheter vid behov fäller ut en kolv som ytterst har en kedja monterad som kommer in under drivande hjul och på så sätt ökar greppet mot vägbanan.

– Snökedjorna kan aktiveras i hastigheter upp till 50 kilometer i timmen, säger Peter Olred,

Enligt honom kräver inte kedjorna något speciellt underhåll och följer alltid med fordonet och finns alltså tillgängliga när halkan slår till.

– Kravet är ju naturligtvis att man är lite förutsägande och aktiverar systemet i tid. Fördelen är att förare och lärare kan känna en större trygghet och veta att fordon och leveranser kommer fram inom rimliga tider.

Systemet kommer att vara en tillgång på de vägar som har dålig halkbekämpning.

– Då man kör med ett fordonsekipage som har mycket last så är ju det sista man vill att man får stopp i en backe, säger Peter Olred.

Magnus Almquist är tillförordnad vd på Grönlunds Trafikskola.

– Vi tar ständigt del av vad som händer i branschen och ser att allt fler transportföretag investerar i automatiska snökedjor. Det är viktigt för oss att ligga i täten med ny teknik och att utbilda i användandet av optimala tekniska lösningar. Det är därför ett naturligt val att montera snökedjor på våra nya lastbilar under leverans.

– Systemet är mycket användbart de dagar under vintertiden när snöröjningen inte hinner med. Då kan vi ända ta oss fram.

Magnus Almquist fokuserar på att eleverna lär känna den tekniska lösningen till ökat väggrepp vid vinterväglag.

– Liksom många av de företag där utbildade förare anställs, har vi valt Onspot eftersom der är det enklaste och säkraste sättet att uppnå ökat väggrepp när det finns is och snö på vägen, säger han.

Enligt produktchefen Lennart Klingszell på VBG Truck Equipment, som utvecklar systemet, ökar snökedjorna friktionen med 30 procent vid aktivering och ger ett omedelbart ökat väggrepp som minskar risken för halkolyckor och ökar framkomligheten. Förare av fordon med kedjor monterade kan genom knapptryckning aktivera och avbryta snökedjorna automatsikt under körning i hastigheter upp till 50 kilometer i timmen.

Han framhåller att arbetsmiljön för föraren också förbättras.

– När man installerar automatiska snökedjor slipper föraren risker, oro, problem och stress vid vinterväglag. Förutom att åkaren investerar i en försäkring som kan rädda människoliv, uppnår man med snökedjor högre effektivitet och lägre driftskostnader under svåra väderförhållanden. Typiskt är återbetalningstiden på mindre än ett år, säger Lennart Klingzell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062