23948sdkhjf

Länspumpning för gruvdrift

Drygt 30 miljoner kubikmeter vatten ska pumpas bort för att gruvbrytningen ska kunna ta fart på nytt i dagbrottet Leveäniemi i Svappavaara, drygt fyra mil sydost om Kiruna. Avsikten är att komma igång med driften senast år 2015.


Fyndigheten vid Leveäniemi öppnades första gången 1961 och drevs fram till 1983 då minskad efterfrågan och sjunkande metallpriser tvingade fram en nedläggning. I dag ser världskonjunkturen annorlunda ut och Leveäniemi, som bedöms innehålla ungefär 110 miljoner ton järnmalm, är en av tre nya gruvor som LKAB planerar att starta i gruvsamhället Svappavaara inom de närmaste tre åren. Målet är att öka produktionen av järnmalmsprodukter med 35 procent, till 37-40 miljoner ton årligen, vilket även beräknas skapa 500 nya jobb.

Leveäniemis dagbrott är 110 meter från toppen till botten, men är i dag fyllt med vatten upp till 85 meter, vilket innebär att cirka 30 miljoner kubikmeter vatten måste avlägsnas innan gruvdriften kan återupptas.

Det är lika mycket vatten som ryms i 50 stycken Globen i Stockholm, men pumpningen av vattnet är utformad så att ingen miljöpåverkan sker vid tömningen. Arbetet beräknas ta två år, säger Peder Nensén, sektionschef tillväxtprojekt nya gruvor.

När vattnet väl är borta ska, enligt nuvarande planer, ungefär tolv miljoner ton järnmalm brytas årligen i brottet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093