23948sdkhjf

Lätt men stark

På rivningsmässan Demcon fick en svensk publik för första gången se HB 4100, som lanserades tidigare i år, en hammare som, enligt Atlas Copco, väger mindre men klarar mer.


Upplands Väsby. Hydraulhammaren HB 4100 ska passa för till exempel gruvor och krossverksamhet.

– Det är en hammare med lätt vikt, servicevikten är bara 4 100 kg. ändå har den en högre slagenergi än föregångaren, säger Glenn Eriksson, säljchef på Atlas Copco Construction Tools.

Hammaren passar för grävmaskiner på 40-70 ton. Den väger mindre än sin föregångare, 4200, men har större slagkraft.

Tack vare den längre vikten kan hammaren användas med mindre bärare eller grävmaskiner med fortsatt hög prestanda. Mejslar och andra redskap med en diameter på 180 millimeter som nyttjats till föregångaren 4200 kan användas även på den nyare modellen.

– Hammaren har dessutom Start Select, det vill säga operatören kan välja om hammaren ska startas ”i luften” eller om den ska positioneras mot materialet först, säger Eduardo Gonzales, produktspecialist på Atlas Copco.

4100 har dessutom funktionen power adapt, vilket innebär att det finns en tryckbegränsning i ventilen.

– Får hammaren för högt tryck från bäraren stannar den, det är en extra säkerhet för att skydda maskinen, säger Eduardo Gonzales.

Vidare ska styrsystemet ha förbättrats, något som bland annat ska göra hammaren stabilare. Den har också försetts med ett nytt skydd längst ner, för att motverka slitage.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094