23948sdkhjf

Demolering lockar

OP System satsar på att bli stora inom rivning, företaget som tidigare koncentrerade sig på återvinning säljer nu både demoleringsmaskiner och betongkrossar och blir också återförsäljare för Demarecs demoleringsverktyg.


Upplands Väsby. OP System har sålt utrustning för återvinning och hantering av avfall, skrot, timmer med mera i över 20 år. Företaget säljer till exempel Doppstadts krossar för returträ och avfall men breddar nu verksamheten genom att även sälja utrustning för demolering.

– Vårt mål är att bli en stark och stor aktör inom demolering, återvinning av asfalt och betong är en växande marknad, därför breddar vi oss, säger Dan Hansen, marknadsansvarig på OP System, när Leveranstidningen Entreprenad träffar honom på rivningsmässan Demcon i Upplands Väsby i början av september.

Den nya inriktningen märktes på rivningsmässan, OP System säljer sedan knappt ett år bland annat Rubble Masters krossar.

– De passar bra för betong, men även för asfalt och tegel, förklarar Dan Hansen.

Krossarna förvandlar betongen till ett finfördelat fyllnadsmaterial som kan användas till exempel i vägar. Asfalten krossas till ett ännu finare pulver som kan användas i tillverkningen av ny asfalt.

– Det är en växande bransch, konstaterar Dan Hansen.

OP System säljer samtliga Rubble Masters modeller, från ”lillebror” RM 70 gotill RM 100, som har en kapacitet på 250 ton.

– Vi har bara sålt maskinerna i tio månader men har lyckats få ut fyra maskiner, det är mycket i Sverige där hela marknaden är kanske 25-30 maskiner, säger Dan Hansen.

OP System har sålt Sennebogens produkter för materialhantering i sex år.

– Nu har vi dock tagit in maskiner som är anpassade för demolering, säger Dan Hansen.

Det han främst syftar på då är kanske 830 R-HDD, en 45 ton tung demoleringsmaskin med en arbetshöjd på upp till 17 meter och en maximal lyftkapacitet på 43 ton. Maskinen har en specialanpassad hytt som kan tiltas 30 grader och höjas upp till fyra meter. Förarvagnen kan dessutom roteras 360 grader.

– Man kan jobba högt, hytten är anpassad så att man kan vända upp den, kommenterar Dan Hansen.

I samband med återvinningssatsningen satsar man också på redskap. Via RF System, som ingår i Kinshoferkoncernen, säljer man exempel Kinshoferägda Demarecs sortiment av demoleringsredskap, en satsning som fick sin premiär på Demcon.

– Det är första gången vi visar Demarec, säger Dan Hansen och pekar på en rad saxar, pulveriserare och crushers.

– Alla har multiquicksystem så att man kan byta redskap snabbt, det tar bara 5-10 minuter. Då kan man vara mer flexibel, säger han.

– Vi har dock även fasta verktyg och även ett universalverktyg som man kan både krossa betong och klippa stål med.

OP System visade också Westerias vindsikt, där man kan sortera till exempel rivningsmassor med trä och tegel med hjälp av en kraftig fläkt och där det lätta materialet flyger uppåt medan det tyngre faller till marken.

– Trä och tegel avskiljs, den kan också användas för industriavfall från byggcontainrar med till exempel mineralull, träpinnar med mera, eller för uppsopad bark där man vill skilja ut skräpet från barken, säger Dan Hansen.

Vindsiktarna finns i flera olika storlekar, de har en arbetsbredd på 800-2 000 millimeter och klarar 250 ton eller 200 kubikmeter i timmen beroende på materialet.

OP System satsar på att utvidga även servicen. Huvudkontoret i Landskrona och verkstaden i Malmköping kommer snart att få sällskap av nya etableringar.

– 2013 ska vi starta upp service någonstans längs Norrlandskusten, som ska serva både kusten och inlandet. Vi kommer också att starta verksamhet i Borås 2013 eller 2014, berättar Dan Hansen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093