23948sdkhjf

Extrapengar ska korta byggprocessen

Ett tillskott på 140 miljoner kronor till länsstyrelser och domstolar utlovas av civil- och bostadsminister Stefan Attefall för att skynda på planprocessen. Beslutet tas emot med stor glädje av en samlad byggbransch.
Ett av dagens stora problem för byggbranschen är handläggningstiderna i samband med överklaganden i byggärenden. I flera län talas det om handläggningstider på mer än åtta månader, vilket regeringen nu vill råda bot på.

I höstbudgeten finns därför totalt 140 miljoner kronor öronmärkta under de kommande fyra åren för att skynda på planprocessen. Merparten av pengarna – 30 miljoner kronor per år – går till länsstyrelserna medan resterande 20 miljoner kronor fördelas på mark- och miljödomstolarna. Med resurstillskottet utlovas också tydligare mål för handläggningstiderna och därmed skärpta krav på att dessa verkligen kortas ner.

Beskedet tas emot med glädje av bland andra Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.

– Det är viktigt att få till stånd en effektivare plan- och bygglovsprocess. Det är en lång kedja som innehåller ett drygt fyrtiotal olika moment från idé till färdigställande och kan ta mellan sex och åtta år. Om tiden kan kortas skulle både producenter och konsumenter gynnas.

– Plan- och bygglovsprocessen behöver granskas och finslipas. Vissa moment kan slås ihop, andra tas bort och flaskhalsar behöver åtgärdas. Därför är det glädjande att regeringen ger sig i kast med ännu fler länkar i denna process. Därutöver ser vi fram emot den utredning som pågår beträffande de kommunala särkraven, där vi kan finna ytterligare möjligheter till en effektiv process för våra projektutvecklare. Särkraven motverkar en industrialiserad process och ökar därmed kostnaderna, betonar Ola Månsson.

Även Byggherrarna applåderar beskedet och organisationens vd Mats Björs påpekar bland annat att kortare ledtider i planprocessen inte minst kan medverka till bättre fart på bostadsbyggandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078