23948sdkhjf

Böter för otillåten upphandling

Konkurrensverket fortsätter oförtrutet sin kamp mot otillåtna upphandlingar. Nu krävs Akademiska Hus Norr AB på tre miljoner kronor i böter i samband med upphandling av en byggentreprenad i Umeå.
– Vi ser allvarligt på otillåtna upphandlingar som görs utan att alla potentiella leverantörer får möjlighet att lägga anbud. Utan en verklig konkurrensutsättning finns inga garantier för att det är den bästa och mest fördelaktiga affären som görs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Den aktuella entreprenaden är värd drygt 39 miljoner kronor och handlar om en på- och tillbyggnad av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vid Campus Umeå. Konkurrensverket betraktar agerandet som en otillåten direktupphandling och ett brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU, eftersom ingen konkurrensutsättning med annonsering gjordes innan kontrakt skrevs med entreprenören.
Konkurrensverket har därför vänt sig till Förvaltningsrätten i Umeå med kravet att den offentliga beställaren ska åläggas att betala tre miljoner kronor i böter (upphandlingsskadeavgift).

Sedan lagen om offentlig upphandling skärptes har Konkurrensverket tagit mer än 30 kommuner och statliga institutioner till domstol. I de flesta av dessa fall har domstolarna delat Konkurrensverkets bedömningar med böteskrav som följd.

– Otillåtna direktupphandlingar är något vi prioriterar. Om fler väljer att göra rätt från början och följer upphandlingsreglerna ökar möjligheten att skattebetalarnas pengar användas mer effektivt. Det tjänar vi alla på, säger Dan Sjöblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063