23948sdkhjf

Värdefull jakt på energikostnader

Genom att bland annat utnyttja värmen i gruvornas dräneringsvatten hoppas Boliden Mineral på en energibesparing på 80 procent samtidigt som miljöbelastningen ska minska avsevärt.


Energiförbrukningen i gruvorna är onödigt stor. Det är uppfattningen hos Boliden som därför vänt sig till Siemens med målet att minska driftkostnaderna, förbättra inomhusmiljön och minska miljöbelastningen.

En förstudie har gjorts vid gruvorna Renström och Kristineberg samt på kontoren i Boliden och erfarenheterna väger tungt när projektet nu startar på allvar i Kristinebergsgruvan i Lycksele kommun.

Fastigheterna vid gruvan inrymmer kontor, verkstad, dusch- och omklädningsutrymmen med en sammanlagd yta av 6 886 kvadratmeter. Befintliga installationer för värme och ventilation har varierande ålder och är i vissa fall omoderna.

En viktig åtgärd är att ersätta den befintliga pannanläggningen. I dag värms lokalerna med gas, som vid behov kompletteras med en elpanna. Gaspannan ersätts nu med en värmepump som hämtar värmen från det dräneringsvatten som pumpas upp från gruvan. Dessutom flyttas värmecentralen för att minska de nuvarande värmeförlusterna i kulvertsystemet.

Avsikten är också att datorisera den befintliga styr- och övervakningsanläggningen för att ge Siemens möjligheten till fjärrövervakning för kontinuerlig funktionskontroll med minskad energiförbrukning som förväntat resultat.

– Genom detta projekt minskar vi våra kostnader samtidigt som vi nyttjar en tidigare helt outnyttjad energikälla, nämligen värmen i vattnet vi pumpar upp från gruvan, säger Karl-Erik Rånman, gruvchef på Kristinebergsgruvan.

Förväntningarna är en energibesparing på cirka 80 procent i kombination med att utsläppen av koldioxid minskar med 440 ton per år. Det motsvarar de årliga utsläppen från 76 oljeeldade villor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078