23948sdkhjf

Snabbgående britt i Sveriges försvar

Den gräver, den lastar, den kan köras i 90 km/h och ska dessutom tåla såväl minor som granatbeskjutning. På Entreprenadexpo visades ett av de senaste tillskotten i det svenska försvarets maskinpark – JCB:s grävlastare HMEE, speciellt utvecklad för militära ändamål.


Våren 2005 undertecknades det som beskrevs som JCB:s dittills största enskilda order. Det var det amerikanska försvaret som slantade upp en bra bit över motsvarande en miljard svenska kronor för 800 exemplar av världens snabbaste serietillverkade grävlastare. Bakom kontraktets undertecknande låg då en projekttid på tre år, inkluderande ett personligt möte mellan JCB-chefen John Patterson och USA:s president George W Bush i Vita huset

Att maskinen hade så stor dragningskraft på amerikanerna berodde inte bara på att den tillverkades i Savannah i Georgia, utan den största magneten fanns i den 5,9-liters dieselmotor som klarar att förflytta ekipaget i hastigheter upp till närmare 90 kilometer i timmen. Målet var främst att få tillgång till en entreprenadmaskin som kunde hänga med övriga militära fordon i tempot på de allmänna vägarna utan att transporteras på ett lastfordon.

Maskinen fick modellbeteckningen HMEE, vilket uttalat står för High Mobility Engineer Excavator, och i och med de första leveranserna 2007 har maskinen spridits till ett flertal arméer runt om i världen. Bland annat används den av de brittiska trupperna i Afghanistan.

Våren 2010 kontaktade Försvarets Materielverk, FMV, JCB och i oktober samma år beställdes tio HMEE med specifikationer som liknade de som sålts i Storbritannien. I juni 2011 kompletterades ordern med ytterligare 21 maskiner. I juni i år var det dags för de första 15 maskinerna att formellt överlämnas till FMV.

En av dessa fungerade som en stark publikmagnet i Söderberg & Haaks monter på Entreprenadexpo.

Tanken är att använda maskinen för att bland annat röja hinder, gräva diken och anlägga vägar. Rejäla stålplattor ger en bepansring som ska ge extra skydd till föraren, men som samtidigt innebär en maskinvikt kring tolv ton. Trots detta nås en toppfart på närmare 90 kilometer i timmen, vilket också ställer krav på bromsförmågan. Lösningen är skivbromsar runtom i kombination med ABS. För att säkra manövrerbarheten i allehanda situationer är maskinen försedd med punkteringssäkra däck, fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning. Dessutom utlovas ett vadningsdjup på en meter.

Tillverkaren lovar därutöver en lyftkraft på mer än två ton och ett grävdjup på nästan fyra meter.

Militära organisationer har blivit en allt viktigare målgrupp för JCB som bland annat lyfter fram att man under de senaste 30 åren levererat mer än 3 400 maskiner till ungefär 45 militära organisationer runt om i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062