23948sdkhjf

Nedsliten lokalbana rustas upp

Om två år kan den svårt nedslitna Lidingöbanan fira sitt första sekel, men ambitionen är att innan dess genomföra en omfattande upprustning. Ett viktigt steg togs när Grontmij och Atkins Sverige fick uppdraget att projektera upprustningen.


Den drygt nio kilometer långa Lidingöbanan sträcker sig från Ropsten på Stockholmssidan, över Lidingöbron och ut till Gåshaga brygga på östra Lidingö. Större delen av banan, som invigdes 1914, är enkelspårig och har liksom de 14 stationerna länge behövt rustas upp.

I och med beslutet att dra fram Spårväg City till Ropsten och ansluta den linjen till Lidingöbanan blir upprustningsbehovet än tydligare. Bland annat krävs att långa sträckor byggs ut till dubbelspår samtidigt som hållplatserna tillgänglighetsanpassas.

Tanken är också att förbättra befintliga spår, exempelvis genom att räta ut kurvorna för att därigenom möjliggöra högre hastigheter och därmed korta restiderna.

Konsultuppdraget gäller sträckan från brofästet på Lidingösidan till slutstationen samt stationen vid Ropsten. Enligt planerna ska bygghandlingar för anläggning, omfattande bland annat geoteknik, vattenledningar och markarbeten, vara färdigställda senast i december. Projekteringen av bana, el och tele ska vara avslutad till våren 2013 då det också är dags för byggstart. Målet är att allt ska vara färdigställt i slutet av 2014 då den färdigrustade banan med nya spårvagnar ska tas i drift.

När allt är klart ska det gå att resa hela vägen mellan Gåshaga Brygga och centrala Stockholm utan byte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.472