23948sdkhjf

Kom, såg och segrade

Bättre regn utomhus och sol i sinnet än tvärtom. Det kunde vara något av ledmotivet för Entrepenadexpo som till stora delar genomfördes medan det skånska regnet bearbetade utställare och besökare både uppifrån och från sidan.
Nu är maskinentreprenörer ett härdat släkte, men det var inte bara därför flertalet ansikten på Ring Knutstorp strålade, inte som solar, utan snarare som supernovor.

Beslutet att arrangera en utställning för entreprenadmaskiner i den fortfarande förhållandevis heta regionen kring Öresund togs emot med stor glädje av en jublande bransch och inte ens regnet lyckades lägga sordin på stämningen. Entreprenadexpo som arrangeras av Leveranstidningen Entreprenad och Mentor Communication har kommit för att stanna.

Evenemanget har delvis ritat om kartan för den här typen av aktiviteter i Sverige. Det visar att det finns behov av lokala maskinvisningar, men under vissa förutsättningar: för det första måste det vara på en plats där det finns en efterfrågan på aktiviteten, formatet måste vara rätt liksom tidpunkten och inte minst priset.

Mässor är i ett avseende svårslagna som kontaktpunkt mellan säljare och köpare i och med att båda parter under några intensiva dagar kan samla sina resurser och träffa ett flertal etablerade och potentiella samarbetspartners. Nackdelen är – framför allt för utställare – att de binder resurser, kräver mycket planering och kan betraktas som förhållandevis dyrbara. Därför finns en naturlig önskan att begränsa antalet utställningar där man medverkar.

För besökaren är situationen egentligen den omvända. Ju längre hemifrån mässan arrangeras desto svårare blir det att ta sig dit. Svårigheten är att hitta den mix som ger framför allt utställarna maximal utdelning på sin marknadsbearbetning som också består av egna aktiviteter, direktutskick och annonser. För mycket av det goda skämmer lika mycket som för lite.

Att utställningen togs emot väl redan medan den pågick var glädjande, men än mer glädjande är att även svaren på den enkät som skickats ut efter mässan följer samma mönster. En överväldigande majoritet av de svarande är väl så positiva, även med ett par veckors distans till evenemanget.

Därmed inte sagt att Entreprenadexpo inte kan bli bättre till nästa gång. Det finns fortfarande detaljer som kan förbättras. Till nästa gång finns exempelvis nyvunnen kunskap om den mark som tas i anspråk för den helt nya aktiviteten. Mässområdet kan säkerligen ritas om något för att förbättra överskådligheten. Köerna till den grillade laxen var ibland för långa. Toaletterna för fulla.

Men en sak kan knappast förbättras – det engagemang och den glädje som visades av både utställare och besökare. Man hade roligt, man gjorde affärer, man umgicks i den marknadsmässiga smältdegel som evenemanget skapade. Grundinställningen var att det är kul att leva även när regnet faller.

Det är en inställning som är härlig att ta med sig nu när framför allt oron kring eurosamarbetet tenderar att lägga en våt filt även över den svenska marknaden. Men flertalet bedömare tror att nedgången är högst tillfällig. Dessutom är det Bauma nästa år, vilket står som något av en garant för mängder med nya produkter som behöver visas upp. Förhoppningsvis slipper vi då också det isländska askmoln som förstörde festen förra gången. Fast det förstås. Numer kan det ju finnas en mässa lite närmare den egna bakgården.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062