23948sdkhjf

Entreprenadexpo här för att stanna

Leveranstidningen Entreprenads satsning på en mässa för entreprenadmaskiner i södra Sverige visade sig vara ett värdefullt tillskott för branschen. Uppfattningen hos såväl besökare som utställare är glasklar. Entreprenadexpo är här för att stanna.


Kågeröd. Största risken med en höstmässa är vädret, och det ska sägas direkt att vädrets makter inte visade sig från sin bästa sida när Entreprenadexpo hade premiär på Ring Knutstorp 20-22 september. Trots ett ihållande regn, som stundtals var mer vågrätt än lodrätt lystes dock mässområdet upp av både utställare och besökare vars ansikten sken som solar i glädjen över att Skåne äntligen fått sin efterlängtade mässa för entreprenadmaskiner.

Ungefär 200 utställare och 7 500 besökare lockades till premiärevenemanget och utifrån svaren på den enkät som skickats ut ser praktiskt taget alla fram mot Entreprenadexpos återkomst till Skåne.

Responsen visar att det finns ett behov av den här typen av mässor i Sverige utanför Mälardalen. Både utställare och besökare uppskattar närheten till marknaden. En vanlig kommentar från besökarna var att det finns små möjligheter att låta hel personalstyrkan besöka en mer avlägsen mässa i exempelvis Stockholm, Tyskland eller Frankrike, men när mässan finns på den egna bakgården blir det en helt annan sak, vilket bland annat utökar möjligheten till både uppdatering av kunskaper och energikickar i samvaron med kollegor och konkurrenter.

När vi nu står inför omfattande pensionsavgångar är det också viktigt för branschen att attrahera bland annat ungdomar, kvinnor och invandrare. Där finns en av hela det svenska näringslivets stora utmaningar. Därför var det också glädjande att se hur utställare verkligen ägnade tid och kraft åt att visa upp de fördelar branschen kan erbjuda samtidigt som utbildningsinstanser såg till att eleverna fick möjlighet att förena nytta med nöje genom en dag på mässan. Inte minst i samband med rekryteringsarbete är den lokala mässan ett svårslaget instrument.

Det, för arrangörerna, förmodligen mest glädjande beskedet är att enbart 2,5 procent av de utställare som besvarat enkäten sagt att de troligtvis inte kommer att ställa ut nästa gång Entreprenadexpo arrangeras. Ingen utställare svarade definitivt nej. Och det efter en mässa som arrangerades för första gången och dessutom i ett väder som kunde ha varit betydligt bättre.

Men enkätsvaren ger förklaringen, inte minst genom att den tydligt indikerar hur få utställare som inte var nöjda när mässan stängde portarna.

Ungefär var tionde utställare tyckte att det kom för få besökare till montern.

Ungefär var tjugonde utställare tyckte att kvalitén på besökarna var för dålig.

Färre än var tionde utställare ansåg att man inte uppnått de mål som satts upp inför mässan.

Med så få missnöjda , och så många nöjda utställare är det definitivt inte förvånande att de gärna kommer tillbaka. Förvånansvärt stor andel av utställarna var dessutom själva förvånade över att de under mässdagarna mötte fler potentiellt nya kunder än befintliga.

Det mest negativa? Ja, det skulle väl vara att det ännu inte bestämts när marknaden får möta Entrepenadexpo nästa gång – för det blir en nästa gång. Det har marknaden redan bestämt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078