23948sdkhjf

Med döden i bakluckan

Ekonomisk stress får sprängare att välja bort godkända transportskåp, i stället kör de olagligt – och livsfarligt. Så tolkar i alla fall skåptillverkaren Henning Greek det hittills så kompakta ointresset för ADR-skåp.


Kågeröd. Sprängmedel ska enligt lagen transporteras enligt en rad strikta regler. De följs dock inte, hävdar Henning Greek på Björknäs Bergsprängning AB.

– Varje dag körs det olagliga transporter i Sverige. Sprängarna vet att det inte är tillåtet, men de kör ändå.

Han är sprängare själv, men arbetar nu främst med att sälja skåp för förvaring och transport, produkter han förevisade på Entreprenadexpo.

– Jag har själv kört på det viset, i många år. Men då fanns det inte ens skåp, det finns det nu och det gnagde ju hela tiden i bakhuvet, om det ligger 600 kg sprängmedel under en sprängmatta – tänk om blixten slår ned?

Henning Greek har lite tid över för bergsprängning numera, större delen av tiden går åt till att sälja och låta tillverka förvaringsskåp, ett kall han skaffade sig för några år sedan när nya regler om hur sprängmedel får förvaras infördes samtidigt som bristen på godkända skåp var skriande. När det gäller förvaringsskåpen har sprängarna fattat galoppen, anser han.

– Sedan jag började tillverka skåp för fem år sedan har omsättningen tiodubblats.

För transportskåp ser det än så länge dystrare ut. Företaget har tagit fram ett transportskåp som presenterades på Maskinexpo i våras, ett skåp som, enligt Henning Greek, är ensamt om att uppfylla de EU-krav som ställs på transporter av sprängmedel.

– Med det här skåpet kan man samlasta tändare och sprängmedel, det är det enda skåpet som är godkänt av MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reds anmärkning).

Han hyser dock inga större förhoppningar om att ADR-skåpet ska bli en försäljningssuccé.

– Jag har bara sålt ETT sedan jag presenterade skåpen på Maskinexpo i maj, trots att lagen kräver godkända skåp och det här är det enda skåpet som finns att köpa.

Transportskåpen finns i flera storlekar, de tillverkas under svensk ledning i Polen och saluförs under företagets produktnamn Safeexplosives.

– Vi håller också på att ta fram ett modifierat skåp som passar till en liten pickup.

Henning Greek ser flera bovar i dramat, en är bristande insatser från polis och myndigheter.

– Ingen kontrollerar det, ingen åker dit och så länge det inte finns kontroller kommer inget att hända förrän det tar eld i en tunnel och en bil exploderar.

Att sprängarna blundar för lagen, är mer begripligt, anser Henning Greek.

– Det är inte utstuderat, det beror på ekonomisk stress, sprängarna får för dåligt betalt – vi säljer oss för billigt i dag.

Dålig ekonomi är dock en dålig ursäkt för att riskera både sitt eget och andras liv, anser han och rekommenderar att man prioriterar att följa lagen och öka säkerheten.

– Jag skulle ju hellre köpa ett skåp för 20 000 och följa lagen och bedriva en seriös verksamhet, och välja bort lättfälgar till pickupen, den rullar rätt bra på originalfälgarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063