23948sdkhjf

Med mässan som klassrum

Malenagymnasiet i Sjöbo förenade nytta med nöje och skickade samtliga elever till Entreprenadexpo – för att studera maskiner och redskap och knyta värdefulla kontakter.


Malenagymnasiet var en annorlunda fågel på den annars så produkttunga entreprenadmässan på Ring Knutstorp, en kommunal gymnasieskola där man bland annat utbildar elever på bygg- och anläggningsprogrammet, närmare bestämt maskinförare.

– Vi har tolv platser i varje årskurs och 36 elever totalt på det programmet, vi har också andra program och en del vuxenutbildningsplatser, bland annat inom bygg- och anläggning, säger Fredric Larsson, utbildningsledare.

Det är första gången skolan ställer ut på en mässa, men Fredric Larsson ångrar inte det beslutet.

– Vi behöver synas.

Utmaningen är att fånga upp ungdomarna och locka dem till en bransch som är i stort behov av nyrekrytering.

– Intresset bland dagens 15-åringar är hyfsat, men elevkullarna sjunker och det är mycket som drar, då är det här ett bra ställe att synas på, säger Fredric Larsson.

Förutom att försöka locka till sig nya elever passade Malenagymnasiet på att sätta sina befintliga elever i arbete på mässan. Skolan skickade ut samtliga 168 elever till Ring Knutstorp med en hel radda arbetsuppgifter i näven, uppgifter som ska redovisas i klassrummet när mässan är över.

– De ska gå in i montrarna, titta på och jämföra olika maskiner och redskap till exempel ur teknisk synpunkt och ur arbetsmiljösynpunkt, säger Fredric Larsson.

Gymnasiet har tidigare bara kunnat skicka några elever per år på studieresa till mässor i andra delar av landet, med en mässa i Skåne tvekade man inte utan skickade dit alla.

– Det är också bra att de och vi får chansen att träffa entreprenörer, vi har redan kunnat hitta ett par praktikplatser, säger Fredric Larsson.

Branschen skriker efter unga, men det är ofta svårt att få tag på praktikplatser för de ungdomar som faktiskt väljer att försöka bli maskinförare.

– Det fungerar lättast i mindre företag där man kan ge dem lite lättare uppdrag, säger Fredric Larsson, som uppmanar entreprenörerna att försöka ta emot fler gymnasieelever.

– Man måste acceptera att det inte är fullfjädrade och inte kan jobba lika bra som en erfaren maskinist. Ska de någon gång bli det måste de få komma ut och prova på jobbet – vi behöver fler praktikplatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094