23948sdkhjf

Starkt tredje kvartal för Atlas Copco

– Vi är nöjda med den lönsamhet vi har uppnått och med hur försäljningen utvecklades med tanke på det blandade marknadsläget, säger Ronnie Leten, vd och koncernchef för Atlas Copco, som gläds åt att såväl intäkter som orderingång växer jämfört med 2011.


När Atlas Copco redovisade resultatet från årets andra kvartal konstaterades rekordnivåer på såväl intäkter som rörelseresultat. Det tredje kvartalet nådde inte samma höjder, men med tanke på att den internationella gruvindustrin börjar bli lite försiktigare med nyinvesteringar är det ett styrkebesked att orderingång, intäkter och rörelseresultat hamnade högre i år än under samma period förra året. Skillnaderna är dock förhållandevis små.

Ronnie Leten lyfter dock ett varningens finger. Orderingången må vara högre än 2011, men ligger lägre än tidigare i år. Och mycket talar för att tendensen håller i sig ett tag till.

– På kort sikt väntas den totala efterfrågan på Atlas Copcos produkter och tjänster minska något. Vi kommer att fortsätta att ha starkt fokus på verksamhetens effektivitet och kostnader, och vi kommer att anpassa vår kapacitet där det behövs, säger Ronnie Leten.

Under årets tredje kvartal har det exempelvis märkts i form av förvärvet av USA-baserade New Tech Drilling Products som tillverkar borrkronor, samt beslutet att omorganisera tillverkningen av väganläggningsutrustning i Karlskrona. Bland annat aviseras investeringar på i storleksordningen 30 miljoner kronor, men i paketet ingår också uppsägning av 78 kollektivanställda.

Under perioden juli-september är det i första hand ordervolymerna för kompressorer som beskrivs som goda. För övrig utrustning handlar det huvudsakligen om minskningar.

Tendensen är dock att när nyinvesteringarna minskar så ökar behovet av eftermarknadstjänster. Det märks även i Atlas Copcos redovisning där det konstateras att orderingången för service, reservdelar och förbrukningsvaror ökade jämfört med förra året trots att vissa kunder ligger lågt när det handlar om att fylla på sina lager av förbrukningsartiklar.

Ronnie Leten betonar dock att företaget oavsett efterfrågeläget prioriterar forskning och produktutveckling. Och även under tredje kvartalet har en del nya produkter visats upp på olika marknader.

Bland annat introducerades en rotationsborrigg för dagbrott som dels har ett styrsystem med stöd för automatisk borrning och fjärrstyrning, och dels utlovas vara rejält bränslesnål.

Bland nyheterna finns också en laddningstruck och ett ventilationssystem för underjordsapplikationer samt det företaget beskriver som världens största ramstyrda truck för underjordsgruvor med kapacitet att lasta 85 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067