23948sdkhjf

Volvo går starkt i Kina och Nordamerika

Den totala världsmarknaden för entreprenadmaskiner minskade med elva procent under årets åtta första månader, enligt Volvo Construction Equipment. Trots det ökade företaget sin nettoomsättning med åtta procent under de tre första kvartalen.
Efter en lång tids kraftig uppgång i Kina har det sett betydligt kärvare ut under 2012. Under första halvåret i år kompenserades dock nedgången i Kina av uppgång på samtliga övriga marknader. Uppgången var så stark att Volvo Construction Equipment efter årets tre första kvartal visar en omsättningsökning med åtta procent till ungefär 51 miljarder kronor jämfört med samma period förra året.

Men det tredje kvartalet har sett betydligt dystrare ut. Framför allt är det sjunkande råvarupriser och stora lager som tillsammans bidragit till en rejäl dipp för gruvnäringen, vilket dämpat efterfrågan och medverkat till en hård prispress. Resultatet är en nedgång under årets tredje kvartal med nio procent till närmare 13,3 miljarder kronor, jämfört med samma period förra året.

Den marknad som just nu avviker mest från övriga är den nordamerikanska där Volvo CE redovisade en 79-procentig omsättningsökning under årets nio första månader. Även om tillväxttakten avtagit har utvecklingen fortsatt uppåt under det tredje kvartalet där försäljningsökningen dock stannade på 41 procent.

Koncernchefen Olof Persson påpekar dock att den globala generella nedgången kunde förutses och att företaget var väldigt snabbt ute med åtgärder som minskade produktionstakten och därmed minskade skadeverkningarna.

– Vi beslöt redan under första halvåret att verkligen slå till alla bromsar vad gällde produktionen. Jämfört med föregående kvartal har vi producerat 35 procent färre maskiner. I den vikande marknaden är det positivt att vi lyckats minska både våra egna och våra återförsäljares lager något, fem månader i rad. Men en så kraftig inbromsning kostar pengar, vi bedömer kostnaden till ungefär 400 miljoner kronor, säger Olof Persson.

Koncernchefen uttrycker också viss tillfredsställelse med att företaget inte bara lyckats behålla sin starka ställning som leverantör av hjullastare och grävmaskiner på den kinesiska marknaden, utan till och med tagit för sig ytterligare. Enligt China Construction Machinery Association har företagets marknadsandel på 13,7 procent mätt på rullande tolvmånadersbasis aldrig varit högre.

Helt klart är dock att försäljningen, sett i ett globalt perspektiv, tappat en hel del tempo. Exempelvis var värdet i orderboken den 30 september 24 procent lägre än vid samma tidpunkt förra året.

Det är ingen tvekan om att senare år kännetecknats av väldigt snabba ryck både uppåt och neråt på flertalet marknader. Olof Persson räknar dock med att det nu blir relativt stabilt ett tag framåt. En titt i kristallkulan pekar på förhållandevis små fluktuationer på flertalet marknader. De största avvikelserna finns i Europa där nedgången fortsätter och i Asien utanför Kina där det också förutspås en viss nedgång under 2013. Övriga marknader beräknas hamna ungefär på samma nivå som i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063