23948sdkhjf

Snabbservat säkrade shopping

Maskinentreprenören Centric i Linköping tänkte till både en och två gånger innan man förra vintern slog till på det oprövade kortet kinesiska Liu Gong vid inköp av tre hjullastare. – Tillgång till service och reservdelar var det som avgjorde, säger Johan Wremer, platschef.
Järna. Tillverkat i Kina hade hittills inte haft någon positiv genklang måste Johan Wremer tillstå. Det var innan han besökte mässan Skogselmia våren 2011 och kom i kontakt med Liu Gongs generalagent i Sverige, Peters Lastmaskiner i Karlstad, som ställde ut med maskiner på plats.

– Jag fick syn på hjullastarna på mässan och blev nyfiken.

Centric med runt 35 lastmaskiner och tyngdpunkt på lossning och lastning behövde större maskiner. I Centrics maskinflora finns traktorerna Fergusson, Valtra och John Deere. Det var redskapsbärarna Ville i storleken från 355 till 855 och Weidemann från 2070 till 4070 som skulle kompletteras. Därför kändes det kinesiska företagets hjullastarmodell och fjortontonnare CLG 842 II som ett bra val.

När det gällde maskinens konstruktion fann han inget att anmärka på, tvärtom, men den stora stötestenen med nya och mindre fabrikat brukar servicen vara. Att ha en fungerande maskin är maskinentreprenörens levebröd.

– Jag pratade med Peter Carlsson och fick klart för mig villkoren för service och reservdelar. Det lät positivt och betryggande.

Löftet var reservdel inom högst 24 timmar, i annat fall utbytesmaskin samt fem års garanti.

Och själva maskinen då?

– Jodå jag kollade komponenter och detaljer och tyckte de verkade helt ok och överensstämde med de konventionella fabrikaten. Bland annat är motorn en Cummins och det är ju något man känner till och vet är bra.

Beslut om maskininköp brukar Johan Wremer och företagsledningen gemensamt besluta om. De kinesiska hjullastarna föll i god jord.

Johan Wremer sticker inte under stol med att nästan halva priset jämfört med en hjullastare av konventionellt fabrikat och motsvarande storlek vägde tungt.

– Det är klart att med allt hårdare konkurrens om anbuden är det viktigt att pressa kostnaderna.

Hjullastarna anlände lagom till vinterns bestyr med vinterväghållning, snöröjning, halkbekämpning och sandupptagning. Kunder är kommuner, kommunala bolag men även privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kring Södertälje och omnejd. Utvärderingen av första säsongen utföll till belåtenhet.

– Förarna är nöjda med komforten och produktiviteten är det inget fel på, säger Johan Wremer.

Förarstolen har luftfjärdring och temperaturen i hytten när det är kallt ute är tillräckligt många plusgrader för att det ska bli varmt och skönt.

Hjullastarna levererades i komplett skick, färdiga att börja köras utan att någon beställning av tillbehör behövdes.

– Det kändes bekvämt och är inte något man är bortskämd med, att både backkamera och arbetsbelysning följer med som standard. Det känns bra att få pris på en färdig maskin i stället för att hålla på och räkna på olika tillägg.

Johan Wremer tycker när han arbetar med maskinen att den reagerar snabbt på hydraulikfunktionen. Växellådor och axlar är från tyska ZF och hydrauliken från Parker

– Maskinen är användbar som en bra allround.

Han tycker att maskinen är lätt att serva.

– Genom att lyfta upp plåtpartiet runt serviceluckan blir åtkomsten bra, det går också att vika ut stänkskärmen för att komma åt ännu bättre.

Han återkommer till det han tycker är mest väsentligt – kontakten med leverantören.

– Samarbetet har fungerat mycket bra. Det känns bra att kunna lita på att de kommer att ombesörja att vi i princip alltid har fungerande maskiner.

Hur kommer Liug Gong att fungera som inbytesmaskin?

– Vi kommer att byta till samma fabrikat, säger Johan Wremer.

Andrahandsvärdet?

– Det är inte så viktigt eftersom maskinen är så billig från början.

Johan Wremer har i egen regi lagt på klarlack som håller rosten borta.

Peter Carlsson, vd för Peters Lastmaskiner, uppger att företaget sedan lanseringen i maj förra året sålt hundra maskiner. Nyligen har karlstadföretaget byggt en helt ny anläggning bestående av serviceverkstad och reservdelslager på 3 000 kvadrat. Liu Gong är en av världens största tillverkare av hjullastare och uppges bygga omkring 55 000 varje år. I Europa har de funnits en tid och 2010 såldes omkring 4 000 maskiner. Liu Gong tillverkar många olika typer av entreprenadmaskiner men till att börja med är det grävmaskiner och hjullastare för Sverigemarknaden. Först ut från den kinesiske giganten var åtta grävmaskiner och sex hjullastare. Hjullastarna finns i sex storlekar, från 8 till 30 ton, grävmaskinerna i åtta olika storlekar, från 4 till 36 ton.

Nyckeln till snabba reservdelar hittas i Amsterdam.

– Eftersom Liu Gong redan funnits ett tag i Europa har företaget ett väl utbyggt reservdelslager i Amsterdam, vilket innebär korta väntetider, säger Peter Carlsson.

Företaget har tre egna säljare och tre återförsäljare, GJ Maskin i Västergötland, AN Maskinteknik i Norrbotten och SE Skog i Småland. Man för även en dialog med fyra andra företag.

– Vi vill ha återförsäljare på olika håll i landet, man får inte heller glömma servicenätet.

Peters Lastmaskiner är aktivt delaktiga i utvecklingen av maskinerna.

– Eftersom Sverige är långt framme på marknaden har vi har fått testköra prototyper av medelstora grävmaskiner och lastmaskiner. Vi har varit försökskaniner för Europamarknaden, säger Peter Carlsson.

– Det handlar mycket om att förfina förarkomforten och vi har fått komma med synpunkter och de lyssnar på oss.

Och Peters Lastmaskiner har även gått till aktiv handling.

– Vi har själva tillverkat nya ljuddämpare och visat Liu Gong. Tysta maskiner är viktiga i hela Europa

Nästa år utökas maskinprogrammet. Det blir både mindre och större grävmaskiner, så att de nu kommer att omfatta från tre till 50 ton. Vad gäller programmet för hjullastare utökas det med större maskiner, så att spannet blir från 5,5 ton till 50 ton.

– Vi ska även ta in skidsteers, vältar och väghyvlar, säger Peter Carlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078