23948sdkhjf

Bro väcker sug efter teleskoplastare

Öresundsbron satte fart på Malmö. För två år sedan införskaffade Säve Hyrmaskiner TL 4014 och 4017, frukten av Haulottes breddning inom person– och materialhantering. – Teleskoplastarna är uthyrda under längre perioder och det tolkar vi som ett gott betyg, säger Ingela Asknor vid Säve Hyrmaskiner.
Haulottes teleskoplastare modell HTL 3210, 3510 och 4010 riktar sig mot bygg- och industrisektorn. De tre modellerna lyfter last upp till tio meters höjd och är ett komplement till det franska företagets fyra modeller på 14 och 17 meter. Modellerna ökar max lyftkapacitet och räckvidd på teleskoplastare under fem meter i längd. Det innebär att företaget nu marknadsför sju modeller från 3,2 ton och tio meters lyfthöjd till 4,0 ton och 17 meters lyfthöjd.

Liksom Haulottes större teleskoplastare erbjuder de nya hydrostatisk transmission och full proportionell joystick med ”all-in-one”-funktion som standard. Samtliga tre har en runtomsikt på 360 grader, god ergonomi och manöverförmåga med fyrhjulsstyrning och krabbstyrning samt fyrhjulsdrift som standard.

Fransmannen med säte i L´Horme hade länge haft ett stadigt ben att stå på genom arbetsplattformarna, men presenterade 2003 en serie teleskoplastare efter ett samarbete med Faresin. Samarbetet blev kortvarigt och 2006 beslöt Haulotte att gå sin egen väg. På Bauma 2007 blev det premiär för teleskoplastare i egen regi. Maskinerna fick modellbeteckningen HTL (Haulotte Top Lift) med tilläggen 4014 och 4017. Samtliga företagets teleskoplastare tillverkas i Frankrike. Ambitionen enligt Hans Bratt på Haulotte Scandinavia i Mölndal, är att ta fram en maskinkonstruktion med största möjliga säkerhet både för förare och för omgivningen.

– Stabilitet och konstruktionslösningar har därför stått högt i kurs vid framtagandet av maskinen. Ökad stadighet sker genom en stabilare ram- och axelkonstruktion i kombination med automatisk låsning av båda axlarna vilket uppges dubblera fordonens stabiliseringsyta.

De nya modellerna är utrustade med Perkins turbodiesel, Motorn har lågt motorljud och uppfyller samtliga gällande emissionskrav på marknaden och har vidare en låg bränsleförbrukning och ett lågt CO2 värde.

– Service- och underhållspunkter på motorn sitter lättillgängligt, säger Hans Bratt.

– Kombinationen av turbodieselmotorn och den hydrostatiska transmissionen, vilket är standardutrustning, ger maskinen ett kontinuerligt och fullt kraftuttag oberoende av belastning av last och lyfthöjd.

Säve Hyrmaskiner i Arlöv köpte för två år sedan teleskoplastarna HA 4014 och 4017. Allt sedan Öresundsbron byggdes har Malmö varit något av en kokande kittel av olika slags byggnation som Svågertorp, Stora Bernstorp, Toftanäs, Västra Hamnen och framförallt Hyllie med mässhall, arena och station.

– Stora områden har blivit heta och intressanta för olika former av etableringar. Detta har i sin tur gett ringar på vattnet. Nya bostadsområden har växt fram och befintliga byggts ut, säger Ingela Asknor vid Säve Hyrmaskiner.

Expansionen bäddade för inköp av teleskoplastare.

– Vi har i vår maskindepå bland annat Haulottes TL 4014 och 4017. De teleskoplastarna har varit attraktiva för många av våra kunder under dessa stora etableringar.

– Många gånger är maskinen uthyrd under längre perioder och ofta vill man ha samma maskin som man hade förra gången. Ett väldigt gott tecken på att man är nöjd. Maskinerna är kanske inte alltid så smidiga men detta vägs upp av att de är väldigt lätta att köra, säger Ingela

Asknor.

– I egenskap av uthyrare tycker vi givetvis att det är enormt skönt att kunna leverera en pålitlig maskin som vi vet håller och som inte orsakar några driftstopp på grund av reparationer. Det har varit några reparationer under tiden, vilket Haulotte snabbt åtgärdat.

Enligt Ingela Asknor tycker både den egna personalen och kunderna att maskinerna är lätta och bra att köra och hon berättar om en kund som sa:

– Ibland när man sätter sig i en ny teleskoplastare så är det en hel vetenskap att bara starta den. I dessa maskiner är det helt givet, och alltså inga konstigheter.

Exempel på arbetsplatser där Haulottes maskiner har varit inhyrda är Malmömässan, Polishuset och Toftanäs och Hammars Park.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062