23948sdkhjf

Abelco under rekonstruktion

I slutet av 2010 drog Abelco in ungefär 7,2 miljoner kronor i en nyemission. Extrapengarna räckte i ungefär två år. Nu är företaget under rekonstruktion, vilket undanröjer det akuta konkurshotet.


Nyemissionen gjordes i slutet av ett år där Abelco redovisade en liten vinst, men därefter har det varit desto kärvare. Visserligen ökade företaget sin fakturering med nästan en tredjedel under 2011, men 2010 års vinst på ungefär 500 000 kronor vändes i en förlust på 1,8 miljoner kronor.

2012 har inte varit roligare. För första halvåret redovisas ett negativt rörelseresultat på 3,2 miljoner kronor och trots besparingsåtgärder – bland annat nedskärningar bland personalen – har problemen kvarstått. Slutligen stod förhoppningen till att de kinesiska leverantörerna skulle acceptera en nedskrivning av sina fordringar. Det stod snabbt klart att en sådan lösning inte var möjligt, vilket fick till följd att företaget lämnade in en begäran om företagsrekonstruktion för dotterbolaget Abelco Nordic.

Begäran beviljades snabbt av tingsrätten i Uddevalla varefter verksamheten kunnat fortsätta samtidigt som det skett rejäla rockader i koncernens ledning.

Huvudägaren Mikael Andersson lämnar sitt uppdrag som vd för moderbolaget för att i stället bli styrelseordförande. Den tidigare ordföranden Nils-Gunnar Aronsson stannar kvar i styrelsen som ledamot.

Mattias Bäckman, som varit vd för dotterbolagen Abelco Nordic och Rollertilt lämnar sina uppdrag för att övergå till annan verksamhet. Ny vd, för moderbolaget och, med start under första kvartalet 2013, även för dotterbolagen blir Roy Jonebrant som fungerat som CFO sedan augusti i år.

Enligt Nils-Gunnar Aronsson blir primära uppgifter för den nya vd:n att slimma organisationen och säkerställa en god kostnadskontroll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063