23948sdkhjf

Liebherr breddar med betongpumpar

I och med förvärvet av betongpumpstillverkaren Waitzinger har nu Liebherr-Mischtechnik ett komplett utbud av maskiner och utrustning för tillverkning och distribution av betong.


Det har ett tag sett ut som om kinesiska intressen är på väg att ta över världens dominerande tillverkare av betongpumpar. Sany har köpt Putzmeister medan Cifa har hamnat hos Zoomlion. När nu Waitzinger i Neu-Ulm förvärvats av sina landsmän i Liebherr lär det dock vara ett tecken på att ägandet förblir europeiskt under överskådlig tid.

Betong har länge varit ett högprioriterat segment för Liebherr och i och med det senaste tillskottet har företaget nu täckt in hela kedjan från produktion, via transport till den slutliga distributionen på byggarbetsplatsen.

Det förvärvade företaget grundades av sin hittillsvarande vd Franz Waitzinger 1990 och tillverkar i dag med 60 anställda ungefär 180 betongpumpar per år avsedda för såväl stationära anläggningar som lastbilar, släpvagnar och självgående bandburna enheter. Företaget satsade tidigt på exportmarknaden och säljer i dag via etablerade kanaler över stora delar av världen.

Produktprogrammet passar Liebherr som hand i handske. Företagets tidigare utbud av bland annat betongverk, mixerbilar och transportband kompletteras nu med betongpumpar. Den uttalade avsikten är att bredda utbudet av pumpar ytterligare och förhoppningen är att kunna öka försäljningen kraftigt med hjälp av det egna väl etablerade nätverket för försäljning och service.

Enligt vad som hittills sagts kommer Waitzinger Baumaschinen att drivas vidare som ett dotterbolag med säkrad sysselsättning för de anställda i Neu-Ulm där tillverkningen alltså ska finnas kvar. Avsikten är inte att flytta produktionen till Liebherr Mischtechniks anläggning i Bad Schussenreid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047