23948sdkhjf

Svenskar återvinner Warszawabornas avfall

Mer än 40 olika typer av avfall kan lämnas in till Polens första återvinningscentral byggd efter svenskt koncept med drive through och snabb service. Bakom anläggningen som nyligen invigdes i Warszawa står Stena Recycling.
Varje Warszawabo genererar i genomsnitt 360 kilo avfall per år, av vilket minst 80 procent skulle kunna återvinnas. Den bedömningen gör Stena Recycling som nu breddar sin verksamhet i ett land som saknar det utbyggda nät av återvinningsstationer som sedan länge är etablerat i Sverige.

– Vi är övertygade om att återvinningen måste öka. Vi är sedan länge en stark partner inom industrin där vi skapar helhetslösningar för avfallshantering och återvinning som klarar kraven för en hållbar utveckling. Nu vill vi göra något nytt även för privatpersoner. Genom att skapa Stena Ekostacja tar vi steget från att bara uppmuntra ett miljöriktigt beteende bland Warszawas invånare. Vi ger dem en reell möjlighet att bidra till återvinningen av värdefulla resurser, säger Fredrik Valentin, Stena Recyclings vd i Polen.

För att ge lokalbefolkningen ytterligare impulser till återvinning inrymmer anläggningen också ett showroom som bland annat visar enkla sorteringslösningar för hemmiljö i samarbete med Ikea.

– Stena Ekostacja är ett utmärkt exempel på svensk praxis på miljöområdet som kombinerar god ekologi och god ekonomi. Warszawa är en grön och vacker stad. Jag hoppas verkligen att den här möjligheten att göra staden ännu grönare och renare kommer att användas av invånarna, sa Sveriges ambassadör i Polen, Staffan Herrström, vid invigningen där han tillsammans med Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz och Stena Recyclings Polen-vd, Fredrik Valentin klippte ett band, specialtillverkat av returpapper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093