23948sdkhjf

Friskt vågat hälften vunnet

Se Zlatan som ett föredöme. Den som vågar sticka ut uppmärksammas. Men kom också ihåg att den som betalar för en Dacia inte får en Mercedes.
Hur tänker karl´n? Man gör inte en cykelspark 30 meter från mål. Då kan man lika gärna ge motståndarna bollen direkt. Om man inte heter Zlatan Ibrahimovic förstås. Hans (fjärde) mål som gav Sverige 4-2-segern mot England har gett eko över en hel fotbollsvärld. Det handlar om ett hittills oöverträffat konstverk som bara åstadkoms av någon som tänker utanför ramarna, någon som inte hört talas om Jantelagen och som inte känner till betydelsen av ordet omöjligt.

Målet som nu vevas om och om igen av tv-kanaler runt om i världen – målet där bara ett av klippen på Youtube börjar närma sig en halv miljon träffar – ger en rejäl tankeställare när eurokrisen börjar närma sig även den nordliga utpost som kallas Sverige.

Allt oftare handlar tidningarnas och etermediernas rubriker om ökad försiktighet, nedgång i efterfrågan och därmed med nödvändighet fler varsel. Ofta slår verkligheten hårt mot företag som har svårt att kliva utanför sin komfortabla zon – som rullar på i invanda fotspår och allt för sent inser vad som håller på att hända.

Historiskt har vi sett åtskilliga exempel på företag – och för den delen även organisationer – som drabbats hårt när de blivit omsprungna av verkligheten.

Datoriseringen slog ut Facits räkne- och skrivmaskiner. Apples intåg i mobiltelefonin har rensat bland tillverkarna av mobiltelefoner. Ett urstarkt fackförbund som Grafikerna tappade mycket av sin styrka genom att envisas med att någon från deras organisation skulle skriva om allt som skrevs av journalister i en annan maskin.

Nu ser vi hur SAS har stora problem hårt pressat av konkurrerande företag som framför allt erbjuder betydligt lägre priser. SAS svar med att montera ner sin service har uppenbarligen inte varit rätt medicin.

Apropå lågpris så ser vi nu också att problemen nått entreprenadbranschen. Abelco, vars affärsidé just är att tillhandhålla billiga entreprenadmaskiner, har visserligen lyckats undvika konkurs, men att företaget nu beviljats rekonstruktion är ingen garanti för att verksamheten kan bedrivas vidare på sikt.

Företaget har varit väldigt konsekvent även i andra avseenden, exempelvis i marknadsföringen. Lika bestämd som man varit i sin strävan att erbjuda billiga maskiner har man varit i inriktningen att bedriva sin marknadsföring där den är billigast. Som en konsekvens har företaget under lång tid exempelvis valt bort Leveranstidningen Entreprenad som bärare av annonser eftersom tidningen som ett resultat av en stark och för branschen intressant målgrupp har en jämförelsevis hög prislapp räknat per millimeter. Själv skulle jag i och för sig hellre jämföra kostnaden per intressant kontakt – de få gånger jag själv placerar annonser lägger jag dem där jag når min målgrupp, inte där jag får mest utrymme.

Men tillbaka till Zlatan som vågar göra det oväntade – som inte bara vågar sticka ut, utan som till och med gör det som något av en hederssak. Det kan vara något att tänka på för företagare nu när vi går in i en tid när inte bara uteklimatet blir kyligare utan även företagsklimatet. Det sitter ofta i ryggmärgen att det första man drar ner på är information. Men se Zlatan som ett föredöme. Den som vågar sticka ut uppmärksammas. Men kom också ihåg att den som betalar för en Dacia inte får en Mercedes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062