23948sdkhjf

”Regeringen saboterar”

Blivande maskinförare måste få körkortsundervisning på gymnasiet, annars blir de inte anställningsbara och skräms iväg från utbildningen. Det anser Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.
LO:s högste chef Karl-Petter Thorwaldsson kritiserade nyligen regeringen och pekade då bland annat på att det inte ingår körkort i den gymnasieundervisning som blivande maskinförare får. Nu får LO-toppen ett rungande medhåll av Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.

– Regeringen står i dag för ett rent sabotage mot gymnasiereformens utbildning till maskinförare. Ett ”körkort” fäller hela utbildningen till ett av de största bristyrkena i Sverige, säger Hampe Mobärg, i ett pressmeddelande.

Han betecknar det som helt ”oförståeligt” att körkortet inte ingår i undervisningen och hävdar att körkort krävs för att kunna få jobb som maskinförare.

– I dessa arbetslöshetens och varslens tid, tycker vi det är absurt och obegripligt att närings- arbetsmarknads- och utbildningsdepartementen vägrar att gå branschen till mötes eftersom det vet att de finns en stor efterfrågan på duktiga maskinförare. Jag kan inte förstå hur det går ihop med jobblinjen! Då är det väldigt positivt att LO-chefen nu skyndar till vår hjälp!

Enligt Hampe Mobärg är risken överhängande att elever som kunde blivit maskinförare i stället väljer en annan utbildning, till exempel fordons- eller transportprogrammet eftersom de då får körkort.

– I dag finns en stor efterfrågan på kvalificerade maskinförare. Dels på grund av de viktiga infrastruktursatsningarna och dels efterfrågan från gruvindustrin. Och på toppen av det går vi igenom en omfattande generationsväxling. I våra medlemsföretag har antalet anställda ökat med 72 procent de senaste fem åren. Här kan vi verkligen påstå att det växer så det knakar och vi behöver ungdomar som utbildar sig till maskinförare. Vi har vid flertalet gånger försökt att påtala den här situationen för utbildnings- arbetsmarknads- och näringsdepartementet utan resultat. Internpolitik verkar ha lett till handlingsförlamning. Vi kan bara hoppas att regeringen lyssnar vårt nödrop och gör något åt saken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062