23948sdkhjf

Höglyft tar väl hand om byggavfall

En höglyftande kranbil kan vara ett alternativ till både störttrumma och muskelkraft. Det framgick då 70 kubikmeter byggsopor nyligen plockades ut genom fönstret vid en lägenhetsrenovering mitt i centrala Stockholm.


2003 lanserade Big Bag idén med storsäckar för byggavfall, i första hand som alternativ till container eller transport med egen bil och släpvagn. Men i dag kan metoden även fungera som alternativ till andra moment i samband med exempelvis ombyggnader. Inte minst om ombyggnaden sker i täta innerstadsmiljöer och högt upp i fastigheten.

Ett färskt exempel är en lägenhetsombyggnad på Banérgatan i Stockholm där ungefär 70 säckar – vardera innehållande ungefär en kubikmeter rivningsavfall – skulle plockas ut från en bostad på femte våningen.

Den putsade fasaden med fönsterutsmyckningar i avvikande färg och påkostade balkonger begränsade alternativen för utlastning liksom den dagligvarubutik i bottenvåningen som bidrog till en kontinuerlig närvaro av människor.

Lösningen blev Peter Grimberg och hans höglyftande kranbil som vid behov ska kunna klara att lyfta 500 kilo på en höjd av cirka 38 meter. På Banérgatan var det betydligt lägre lyft det handlade om. Säckarna lyftes ut med en fart av ungefär en säck var fjärde minut, vilket innebar 15 säckar i timmen eller att hela jobbet klarades av på ungefär fem timmar.

Peter Grimberg ser gott om möjligheter att använda metoden på andra platser. Han berättar bland annat att det är få hus i innerstaden som är högre än sex våningar, en höjd där kranbilen klarar att lyfta 800 kilo samtidigt som precisionen fortfarande beskrivs som god.

Visserligen blev det en stund en hel del säckar på trottoaren, men de boende i huset och inte minst butiken slapp dels etableringstiden för en störttrumma och dels det buller och damm som också förknippas med materialets fall från hög höjd. Samtidigt minskar risken för skador på både yrkesarbetare och fastighet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095