23948sdkhjf

Uthyrningsjättar går ihop i Ryssland

22 uthyrningsdepåer och ytterligare sex så kallade shop in shop-etableringar blir resultatet när Cramo och Ramirent slår ihop merparten av sina verksamheter i Ryssland och Ukraina i ett till lika delar ägt joint venture.


Den ryska marknaden betraktas som fortsatt stark, med en tillgänglig byggmarknad som uppskattas till drygt 100 miljarder euro per år och med en beräknad årlig tillväxt på åtta procent.

Vad gäller maskinförsörjningen använder byggföretagen i stor utsträckning egenägda maskiner, men det finns en del som talar för en riktningsförändring, vilket innebär att andelen hyresmaskiner i entreprenörernas händer kommer att öka.

– Sedan några år är det uppenbart att Ryssland och Ukraina befinner sig i början av utvecklingsfasen till en modern uthyrningsbransch. Byggmarknaden är enorm och dynamiken är betydande. De kombinerade resurserna ger oss en plattform för ett långsiktigt engagemang i Europas mest intressanta region, säger Vesa Koivula, vd och koncernchef för Cramo Plc.

Både Cramo och Ramirent är etablerade i Ryssland sedan ungefär 20 år och har byggt upp kompetens och depåer som kompletterar varandra väl. Ramirent har därutöver funnits i Ukraina sedan 2003.

– Den ryska och ukrainska marknaden erbjuder betydande tillväxtmöjligheter för maskinuthyrning och genom det gemensamma företaget har vi en stark grund att investera för ökad tillväxt. Med gemensamma ansträngningar kommer vi att kunna vidareutveckla uthyrningsbranschen som helhet på dessa marknader, säger Magnus Rosén, vd och koncernchef för Ramirent.

Marknaden beskrivs som mycket fragmenterad med många aktörer som ofta fokuserar på enskilda produktgrupper. Därför väljer de båda företagen nu att gå motsatt väg – det kompletta fullserviceerbjudandet där kunden kan täcka hela sitt maskin- och utrustningsbehov via en enda kontakt. På köpet bildas ett företag med starka finansiella muskler.

– Våra kunder kommer att gynnas av ett större utbud av produkter och tjänster, samt ökad kapacitet och tillgänglighet, lovar Vyatcheslav Romanov, vd för Cramo Ryssland

Det nya bolaget har cirka 400 anställda och beräknas omsätta cirka 52 miljoner euro under 2012, med en förväntad EBITDA-marginal på cirka 35 procent.

För att sammanslagningen ska kunna slutföras krävs ett godkännande från berörda konkurrensmyndigheter, vilket beräknas bli klart i januari 2013. Enligt planerna kommer företagen först därefter att presentera namnet på det nybildade bolaget som tills vidare har sitt säte i Finland.

Cramos verksamhet i Kalininområdet berörs inte av sammanslagningen utan drivs vidare inom ramen för företagets litauiska organisation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062