23948sdkhjf

Startskottet närmar sig

Om drygt ett år sätts skopan i backen för Förbifart Stockholm. Upphandlingarna väntas komma igång nästa höst, och berget som ska tas ut ur tunnlarna är redan ute till försäljning.


Stockholm . Tanken på en förbifart som förbinder norra och södra Stockholm har funnits sedan 1960-talet, och nu är det bara ett drygt år kvar innan skopan sätts i backen för Förbifart Stockholm, jätteprojektet på nästan 28 miljarder kronor där man ska bygga 21 kilometer väg, varav 18 i tunnel.

– Efter sommaren 2013 siktar vi på att skicka ut förfrågningsunderlag på tillfartstunnlarna och vid årsskiftet 2013/2014 ska förfrågningsunderlagen ut för de stora tunnlarna och entreprenaderna, säger projektchef Johan Brantmark.

Byggtiden beräknas till tio år och projektet kräver sju arbetstunnlar och tre tillfälliga hamnar. Alla tillstånd måste vara klara innan upphandlingarna kan påbörjas.

– Vi måste ta höjd för eventuella överklaganden men vi siktar på att börja med förfrågningsunderlag för tillfartstunnlar och för att göra i ordning arbetsområdena nästa höst, säger Johan Brantmark.

De större jobben går ut i separata entreprenader samtidigt som bygget av hamnar med mera dras igång.

– Vi kommer att handla upp de stora tunnlarna från och med årsskiftet 2013/2014 och ska ge entreprenörerna god räknetid för de stora jobben under tiden vi gör tillfartstunnlarna, hamnarna kommer till exempel att ta uppemot 1,5 år.

Trafikverkets ambition är att locka internationella anbudsgivare.

– Det är för många och för stora entreprenader för den svenska marknaden. Det är bra för oss och för den svenska marknaden med en internationell konkurrens, då kan vi få in ny teknik och ett nytt tänk, säger Johan Brantmark som uppger att intresset för projektet är stort.

– Utländska entreprenörer är här för att stanna, vi ser också fler och fler utländska konsulter.

Trots att det lär dröja ett bra tag innan den första sprängsalvan går säljer Trafikverket redan nu de totalt 19 miljoner ton berg som ska tas ut ur tunnlarna.

– Anledningen är dels att det kan krävas upplag som kräver miljötillstånd som det kan ta tid att få, dels att vi vill jämna ut spelplanen och få en bra nationell och internationell konkurrens, säger Johan Brantmark.

Arbetet med att få alla papper på plats pågår. Trafikverkets enhet för planprövning ska vara klar med granskningen av arbetsplanen i april eller maj 2013, detaljplanerna i de fem berörda kommunerna finns utställda och varje kommunfullmäktige väntas ta ett beslut angående dem senast i maj. Fyra miljödomar måste också bli klara och enligt Johan Brantmark siktar Trafikverket på en huvudförhandling nästa sommar.

Det finns en hel del att göra även praktiskt innan skopan sätts i backen. Kraftledningar ska flyttas i Häggvik och Kungens Kurva, el- och avloppsarbetet måste utföras vid tunnelpåslagen, befintliga tunnlar måste förstärkas och få ledningar omlagda, buller ska mätas och ett otal undersökningar måste genomföras, inte minst hydrogeologiska.

Fakta

Förbifart Stockholm sträcker sig från Kungens Kurva över Lovön till Häggvik. Projektet beräknas kosta 27,6 miljarder kronor (i 2009 års pengavärde). 18 av de totalt 21 kilometrarna ska gå i tunnel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078