23948sdkhjf

Megastort jobb får hjulen att snurra

I oktober påbörjade Green Landscaping sitt femåriga ansvar för drift och underhåll av parker och gator i Norrtälje kommun. Funktionsuppdraget är ett av de största pågående i Sverige, värt upp mot 350 miljoner kronor och kan förlängas ytterligare fem år. – I vinter måste vi styra 60 maskiner, säger Jakob Körner.
Norrtälje . MCC (Mobile Climate Control), tillverkare av klimatanläggningar för skogs- och gruvfordon, lämnade Norrtälje vid årsskiftet för Polen vilket frigjorde runt 350 kvadratmeter kontorsyta och 1 250 kvadratmeter verkstad. Det passade inflyttande Green Landscaping utmärkt. Entreprenaden är förutom omfattningen ovanligt långvarig.

– Vi tar ett helhetsansvar och står även för planeringen kring hur arbetet ska utföras. En stor del av vårt arbete innebär administrativa uppgifter, säger Tony Olsson, verksamhetsutvecklingschef på Green Landscaping och projektledare för uppstarten av entreprenaden.

– Nästan samtliga ur vår personalstyrka kommer från Norrtälje kommun vilket är extra kul och vi i känner att vi är ett välkommet inslag som arbetsgivare på orten.

Fem tjänstemän och fem yrkesarbetare har anställts vilket innebär att det arbetar totalt är 15 medarbetare med kontraktet.

– Våra maskinförare har lång erfarenhet av att köra hjullastare och lastbilar men de nyanställda täcker inte på långa vägar vårt totala behov utan uppdraget kommer ros i land med hjälp av underentreprenörer.

Jakob Körner är spindeln i nätet beträffande driften och basar snart över sex driftsledare med vinterjour.

– De har jouransvar och ska hjälpa varandra.

Green Landscaping har upphandlat vintertjänster från cirka tio olika underleverantörer och ytterligare upphandlingar ska lösa hanteringen av barmarksarbeten till våren.

– Bara i Norrtälje har vi kontrakt som inkluderar ett 40-tal maskiner, sedan tillkommer våra åtaganden mot övriga kunder vilket totalt ger runt 60 maskiner engagerade i vintern, säger Jakob Körner.

I upphandlingen ingick klart preciserade miljökrav på maskinerna, de ska inte vara äldre än tio år och fram till år 2014 gäller euro 3, därefter euro 4 för de tunga maskinerna.

– Kommunen följer upp att kraven verkligen efterlevs, säger Tony Olsson.

Bedömningen är att det inte är mest ekonomiskt att köpa in maskiner.

– Vi har valt att hyra in det mesta av våra egna resurser och det blir långa kontrakt på tre år. Kontrakterade är redan två JCB hjullastare, två kranbilar, varav en Scania och en Volvo samt hyrmaskiner från Hyresprinsen i Bro, säger Tony Olsson.

I den egna maskinparken finns ebilar, transportbilar och sex redskapsbärare Belos Transpro.

På köpet följer med en hel del administration som inkluderar all statistik förknippad med uppdraget. Entreprenadingenjör Mikael Olsson gillar siffror och statistik.

– Allt handlar inte bara om driften, om till exempel hur mycket utlagd salt och hur många mil som snöröjts, utan även om hur många anlöpande fartyg hamnen tar emot.

Vid månadsvisa uppföljningsmöten ska entreprenadrapporter lämnas.

– Vi vill att beställarna ska känna sig lugna och jobbar därför med transparens, säger Mikael Olsson.

Norrtälje kommun har tagit över kundtjänsten, dit eventuella klagomål kommer, från den förra entreprenören.

Green Landscaping valde att utrusta de flesta maskinerna i uppdraget med GPS:er.

– Såväl vi som kommunen vill ha kontroll. Beställaren ska lätt kunna följa arbetet och även få all fakta rörande utfört arbetet som mängder med mera, säger Mikael Olsson.

Green Landscaping har anställt en person som ska kontrollera att arbetet utförs rätt, när personen är ute och inspekterar kommer vederbörande även ta bild av potthål och liknade som behöver åtgärdas.

Entreprenören ska även ta fram underlag till kommande större underhållsinsatser och även mindre investeringsobjekt.

– Det är inte vanligt att en entreprenör får ta fram förslag men våra förslag fungerar som input till kommunens budgetarbete i dessa frågor, säger Mikael Olsson.

Uppdraget är även annorlunda för Green Landscaping ur aspekten att företaget tidigare har varit inriktat på underhåll av parker och grönområden, där företaget är en de största aktörerna. Gator och vägar är ett nytt affärsområde för entreprenören.

– Nu vidgar vi våra uppdrag mer åt gatuunderhåll, halva Norrtäljes entreprenad består av detta, säger Tony Olsson.

Underhåll, såväl järnvägar som vägar är generellt sett eftersatt i Sverige. Hellre satsningar på ny infrastruktur verkar gälla.

– Mycket pengar ligger i gatorna. Om man inte sköter underhållet minskar livslängden. Det brukar vara feltänk där. Ofta prioriterar man investering framför underhåll, säger Jakob Körner och låter ana att behovet av underhåll är en fråga man kommer att driva. Han kommer precis från en konkurrent där han har haft samma arbete.

I dag bedriver Green Landscaping gatu- och parkentreprenader på flera håll i landet, bland annat Göteborg, Malmö, Stockholm, Linköping, Uppsala och Bollnäs. Även skötseln av Norrtälje hamn och Campus Roslagen (gamla LV3) ingår i upphandlingen. För företaget kan samarbetet med Norrtälje kommun ge verksamheten det efterlängtade lyftet. Hans Josefsson är vd för Green Landscaping.

– För oss är affären ett genombrott med ett så stort uppdrag med så mycket väg- och gatuskötsel.

Det totala uppdraget beräknas ge en årlig omsättning på 50-70 miljoner kronor, det beror lite på hur stränga vintrarna blir.

– Hur vintrarna utvecklar sig påverkar förstås. Snörika och halkiga vintrar kräver mer snöröjning och halkbekämpning, säger Hans Josefsson.

Uppdraget

Green Landscapings uppdrag blir att ta hand om de yttre miljöerna i Norrtälje stad, Rimbo och Hallstavik. Det handlar bland annat om gator, parker och grönområden. Skötseln av Norrtälje hamn och Campus Roslagen (gamla LV3) ingår också. Entreprenaden omfattar bland annat 1,4 miljoner kvadratmeter hårdgjorda ytor, cirka 15 mil gator, fyra kilometer gång- och cykelvägar och 300 hektar parkmark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08